'Sağlık danışmanı' eczacılar geliyor

'Sağlık danışmanı' eczacılar geliyor
Eczacılar, diyabet, obezite, hipertansiyon, astım ve sigara bırakma, bıraktırma konusunda danışmanlık yapacak

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların, kronik hastalıklarda önemli rol oynayacağını söyledi.

Çolak, Türk Eczacıları Birliği merkez heyeti ile düzenlediği basın toplantısında, 14 Mayıs Eczacılık Günü'nün temasının "Eczacılar Değişiyor, Sağlık Sistemi Geliyor" olarak belirlendiğini bildirdi. İki yıl önce eczacıların mesleki gelişimini süreklileştirecek bir projeye "Akılcı Eczane" projesi ile imza attıklarını belirten Çolak, projeye Sağlık Bakanlığının da destek vermesiyle Türkiye geneline yayılacağını ifade etti.

Tüm eczanelerin bir danışman eczane olmasını istediklerinin altını çizen Çolak, "Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzalayacağız. Yurt dışından aldığımız akılcı eczane modülleri var. Bunlar hipertansiyon, diyabet, astım, sigara bıraktırma modülleri. Sağlık Bakanlığı da bu modüllere kendi eğitimcileri ile birlikte katkı sunacak ve eczanelere sertifika verecek. Eğitimleri akademisyenler verecek, sertifikalar Sağlık Bakanlığı onaylı olacak. Böylece, eczacılar kronik hastalıklarda önemli rol oynayacak. Astım, hipertansiyon gibi rahatsızlıklar rahatsızlıklarla ilgili danışman olabilecekler. Vatandaşa ilaçları nasıl kullanmaları gerektiği ve bu ilaçların takibi konusunda bilgi verebilecekler." dedi.

Pilot çalışma Konya'da başladı
Konya'da hipertansiyonla ilgili olarak 29 eczanede pilot bir çalışma başlattıklarını aktaran Çolak, bu çalışmayla ilaçlardaki kullanım oranında ciddi bir iyileşme gözlemlediklerini ifade etti. Çolak, hipertansiyonla ilgili eczaneye giren 45 yaşındaki hastaların tansiyonlarının ölçülerek kayıt altına alındığını söyledi. Çolak, yüksek tansiyonu çıkan kişilerin hekime yönlendirildiklerini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.