Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolü

Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolü
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş:- "Dünyanın dört bir tarafından insanlar tedavi olmak için Türkiye'yi tercih ediyor. Ülkemiz bu anlamda bir destinasyon haline gelmiştir. Bunun iyi bir şekilde tanıtılması gerekiyor"- "Sağlık sektörü büyük bir potansiyele

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Dünyanın dört bir tarafından insanlar, tedavi olmak için Türkiye'yi tercih ediyor. Ülkemiz bu anlamda bir destinasyon haline gelmiştir. Bunun iyi bir şekilde tanıtılması gerekiyor." dedi.

Bakan Kurtulmuş ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Kültür ve Turizm Bakanlığı toplantı salonunda iki bakanlık arasında yürütülen "Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolü"nün imza törenine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Kurtulmuş, Somali'de yaşanan insanlık suçunun yaralarının hafifletilmesi için Sağlık Bakanlığının ilk andan itibaren gösterdiği üstün gayretlerin, Türkiye'nin dünya mazlumlarının yanında hemen yer alabildiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kardeşlik ve dostluk vazifesini yerine getirdiğini aktaran Kurtulmuş, Türkiye'nin iyi niyetini ve kabiliyetlerini göstermesi bakımından önemli bir çalışmaya imza atıldığını belirtti. Kurtulmuş, bu çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Gelecek dönemde, Türkiye turizmi bakımından iki önemli stratejik adımın atılmasını önemli bulduklarını belirten Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin pazarların çeşitlendirilmesi olduğunu bildirdi.

Bir diğer stratejik adımın da sağlık turizmi olduğuna değinen Kurtulmuş, sağlık, kongre, kış ve spor turizmi gibi çeşitli alanlarda turizmi çeşitlendirmek için gayret gösterdiklerini anlattı. Kurtulmuş, Türkiye'nin sağlık alanında ulaştığı potansiyel de göz önünde bulundurulduğunda sağlık alanında yapılacak işbirliğinin Türkiye turizmine çok büyük bir katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin dünya ölçeğinde hem kamu hem de özel sektörde önemli sağlık tesislerine sahip olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Dünyanın dört bir tarafından insanlar, tedavi olmak için Türkiye'yi tercih ediyor. Ülkemiz bu anlamda bir destinasyon haline gelmiştir. Bunun iyi bir şekilde tanıtılması gerekiyor. Medikal alanda, termal turizm alanında, özellikle yaşlı bakım alanındaki Türkiye'nin potansiyellerini biliyoruz. Termal alan, yeterinde değerlendirmediğimiz bir alandır. Termal kaynaklar bakımından dünya yedincisi, Avrupa birincisiyiz. İki alandaki turizm çok uzun süre tesislerde kalmayı gerektiriyor. Bunlardan bir tanesi termal alandaki turizmdir. En az 10-15 gün yerine göre burada hastalar kalıyor. Termal kaynaklardan istifade etmek isteyenlerin yüzde 80'i de yanlarında bir refakatçı getiriyor. Dolayısıyla bu alan, önemli bir alandır. Bunun için de ciddi bir işbirliğini gerçekleştireceğiz."

Türkiye'de farklı boyutlarda 180 adet kaplıca tesisinin bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sağlık sektörü büyük bir potansiyele sahip. Dünya nüfusunun yüzde 3’ü sağlık hizmeti almak için başka ülkelere gidiyor. Bunun da fevkalade büyük bir potansiyel olduğunu görmemiz gerekiyor. Bizim bütün bu alanlardaki çalışmalarımızı, uluslararası standartlara sahip bir sağlık hizmetini mutlaka ortaya koymamız, var olan kaliteyi artırmamız lazım. Aynı zamanda bunun bütün yıl boyunca sürebilecek bir etkinlik haline getirilebilmesi önemlidir. Bundan sonraki süreçte bu alanlara dikkat edeceğiz. Uluslararası standartlarda var olan bu sağlık hizmetlerimizi yıl boyunca sürdürebilecek potansiyele ulaşmalıyız."

- "Hizmetlerinin yurt dışında tanıtılması önemlidir"

Bakan Kurtulmuş, Türkiye'de artık her türlü ameliyatın yapıldığına ve her türlü tıbbi müdahalenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, milli gelirleri Türkiye'den çok daha yüksek olan ülkelerdeki insanların bile Türkiye'den ciddi bir şekilde sağlık hizmeti aldığını dile getirdi.

Gelecek dönemde turizm sektörünün en hızlı gelişen dalının sağlık turizmi olacağının görüldüğünü belirten Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Burada bunun bir sağlık turizmi diplomasisi çerçevesinde yerine getirilmesi lazım. Bu da kurumların hem potansiyellerini iyi kullanabilmeleri hem de kurumların aralarındaki işbirliğini artırabilmelerine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bir sağlık diplomasisi çerçevesinde Sağlık Bakanlığımız işbirliğini çok yüksek seviyelere çıkaracaktır. Ayrıca sağlık turizminin geliştirilebilmesi için bir taslak eylem programı hazırlanmıştır. Bu programın takip edilebilmesi için yine işbirliğimizi devam ettireceğiz. Esas önemli alan, 'Sağlık için Türkiye' başlığı altında Türkiye'nin sağlıktaki potansiyelini bütün dünyaya duyurabilmek için bir sağlık turizmi koordinasyonu kurulunun çalışması, bu bağlamda da sağlık turizminin tanıtımı işbirliği protokolünü bugün yapıyoruz. Türkiye'nin tanıtımı için en önemli hususlarından bir tanesinin, 'Türkiye' markasının çoğaltılması, değerinin artırılması ve güçlendirilmesidir. İstikrarın sağlanabilmesi için sürdürülebilir bir marka değerinin oluşmasının fevkalade önemli olduğunu biliyoruz. Bunun için Sağlık Bakanlığının hizmetlerinin yurt dışında tanıtılması önemlidir. Bu vesileyle meşhur Türk hekimlerinin, birer tanıtım yüzü olarak özellikle yurt dışındaki sağlık etkinliklerinde kendilerinden istifade edilmesi ve böylece uluslararası alanda sağlık tanıtım kampanyalarına özel bir önem verilmesi, bu işbirliği protokolümüz çerçevesinde her iki bakanlığında önemle üzerinde durması gereken alanlardır."

Medikal, termal ve ileri yaş tıp turizmiyle ilgili belli merkezlerin daha da güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, İstanbul, İzmir, Antalya, Afyonkarahisar ve Denizli gibi merkezlerin yanına yeni merkezlerin katılabilmesi için çalışmaların ortaya konulması gerektiğine dikkati çekti.

Bakan Kurtulmuş, yurt dışında gerçekleştirilen bir çok turizm etkinliğinde Sağlık Bakanlığının stand açması için de bakanlık olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceklerini belirtti. Kurtulmuş, Türkiye'nin bu medikal, kaplıca-termal ve ileri yaş bakımıyla ilgili alanlarda çok kısa bir süre içerisinde bir dünya markası olması, sağlık için insanların Türkiye'yi daha fazla tercih etmeleri için çalışmalarının süreceğini kaydetti.

- "2023 hedefi 100 bin yatak kapasitesine ulaşabilmek"

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, termal turizmde belirlenen yeni illerin olup olmadığı sorusu üzerine, sağlık turizmindeki 2023 hedefinin 100 bin yatak kapasitesine ulaşabilmek olduğunu belirtti. Kurtulmuş, şu andaki seviyenin 57 bin yatak kapasitesi olduğunu bildirdi. Bölgesel imkanların ortaya çıkması, yatak kapasitesinin uygun hale getirilmesi konularında gayret sarf ettiklerini aktaran Kurtulmuş, Türkiye’nin kısa süre içerisinde 100 bin yatak seviyesine yaklaşacağını düşündüklerini ifade etti.

Bakan Kurtulmuş, sağlık turizmi tanıtımındaki çalışmalara yönelik soru üzerine, "Sağlık için Türkiye" sloganının uluslararası boyuta taşınacağını aktardı. Kampanya gerektiren konularda uzun, orta ve kısa vadeli hedeflerin ortaya konularak sürekli çaba göstermek gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarının geldiği seviye ile özel sektörün niteliği itibariyle güçlü bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.