Sağlıklı oruç tutmanın püf noktaları

Sağlıklı oruç tutmanın püf noktaları
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Ramazan ayına sayılı günler kalan “sağlıklı oruç tutmanın” püf noktaları ile ilgili bilgilere vererek, “Vücudun su dengesini korumak için susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Ramazan ayına sayılı günler kalan “sağlıklı oruç tutmanın” püf noktaları ile ilgili bilgilere vererek, “Vücudun su dengesini korumak için susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az yaklaşık 12-14 su bardağı su içilmelidir” dedi. 
Dr. Yemenici, Ramazan ayının birkaç yıldan beridir uzun yaz günlerine denk geldiği hatırlatarak, uzunca bir süredir mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıklarının, Ramazan'ın ilk günlerinde yaklaşık 30 dereceye kadar çıkmasın beklendiğini vurguladı. Bu durumun hem oruçla birlikte gelen uzun süreli açlık, hem de insan metabolizmasında bazı olumsuzluklara neden olabileceğini anımsatan Dr. Yemenici, “Yaz aylarında tutulacak oruçla ilgili olmazsa olmaz iki noktayı söylersek, birincisi sahura kalkmak, ikincisi de yeterli su alımıdır. Çünkü uzun günlerde tutulacak oruçlarımızda eğer sahura kalkılmaz, yeterli ölçüde su alınmazsa aşırı sıcaklarda terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı olacak, böylece bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de yaşanabilecektir. Normal, kronik rahatsızlığı olmayan sağlıklı vatandaşlarımız, özellikle bu iki noktaya dikkat ederse rahat bir Ramazan atlatırlar. Ama eğer ki şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıklarımız ya da hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarımız varsa uzman hekime danışmadan oruç tutmayı önermiyoruz” diye konuştu.
“İFTARDA HIZLI YEMEKTEN KAÇINMALI LOKMALAR YAVAŞ VE İYİCE ÇİĞNEYEREK YUTULMALIDIR”
Dr. Yemenici sağlıklı oruç tutmanın püf noktalarıyla ilgili ise şu uyarılarda bulundu:
“3 öğüne alıştığımız için Ramazan'daki öğünlerimiz, sahur ve iftar şeklinde iki ana öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde bir ya da iki ara öğün şeklinde düzenlenebilir. Kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu ile ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir. Vücudun su dengesini korumak için susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık en az yaklaşık 12-14 su bardağı su içilmelidir. İftarda ağır yemeklerden kaçınıp peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği kırmızı ya da beyaz et olabilir, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi daha uygundur. Kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten ve enerji veren besinler bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilebilir. Tatlı olarak sütlü tatlılar sütlaç, güllaç, muhallebi gibi veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle iftarda hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır. İftar sonrası biraz fiziksel aktivitede bulunulmalı, kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Izgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Kabızlık ihtimalini önlemek için de lif oranı yüksek gıdalar kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilebilir. Ramazan Ayı hepimize bereketi ve huzuru ile gelir, halkımız sorunsuz bir Ramazan geçirir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.