Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

SAĞLIKTAKİ BAŞARI GÖLGELENMEMELİ

SAĞLIKTAKİ BAŞARI GÖLGELENMEMELİ

İnsanoğlu geriye gitmeyi hiç sevmez. Mevcuda “Eyvallah” deseydi, taş devrinden çıkamazdı. Dün at sırtında gittiğimiz yerleri otobüslerle, özel araçlarımızla, uçaklarla ya da Yüksek Hızlı Trenlerimizle gidiyor olsak da, bunun da daha iyisini istemeye hakkımız vardır.

            Dün, hiçbir tahlil, tetkik yapılmadan sadece şikâyetimizi dinleyerek ilaç yazan hekimlerimiz, bugün insan onuruna uygun muayenelerle ilaç yazmaktadırlar. Bu, az bir gelişme değildir. Sabah namazı doktor kuyruğuna giren hastalarımız, evlerinde oturarak randevusunu alıyorsa, bugünleri kazandıranlara teşekkür etmelidir. Bütün güzel gelişmelere rağmen, daha iyisine talip olmak da bizlerin hakkıdır.

            Kısaca ASM olarak adlandırılan Aile Sağlık Merkezlerinin kuruluş amacı hastaneleri rahatlatmaktır. Mahalleler belli kriterlerle bölümlere ayrılmış, her vatandaş bir Aile Hekimine bağlanmıştır. Hastalanan vatandaşlar öncelikle Aile Hekimlerine müracaat edecek, onların yönlendirmesi ile de (gerekirse) hastanelere gideceklerdir. Konunun esası budur.

            Devlet, bazı özel ilaçları esaslı tetkiklerden sonra, uzmanları tarafından yazılmasını istemekte de son derece haklıdır. Eğer her ilacı her hekim yazacak olursa uzmanlığın bir kıymeti kalmayacaktır. Buraya kadar anlaşılmayacak bir şey yoktur. Zaten de uygulama bu biçimdedir ve kimsenin de bu uygulamadan şikâyetinin olduğunu sanmıyorum.

            Yukarıda bahsettiğimiz özel ilaçlar uzmanları tarafından reçete edilmekte ve hastalığın seyrine göre de ilgili ilaca rapor yazılmaktadır. Yazılan ilaçlar en fazla üç aylık olduğundan, sonraki aylarda yeniden ilaç almak istediğiniz zaman Aile Hekimlerinin bu ilaçları yazma hakkı bulunmamaktadır ve vatandaş uzman doktora gitmek zorundadır. Uzman tarafından reçete edilen ve raporu da uzman tarafından bir yıllık süre ile verildiğine göre hasta bu ilacı demek ki en az bir yıl kullanacaktır. Tekrar ilaç yazdırmak istediğinde neden uzman şartı vardır, bu anlaşılmamaktadır.

            Hani ASM’ler hastanelerin yükünü hafifletecekti ya. Bu şart hastanelere yeni yük getirmiş olmuyor mu? Aile Hekimi uzman tarafından reçete edilerek raporlanmış ilaçları yazma hakkına sahip olmalıdır.  Eğer rapor süresi dolmuşsa o zaman uzman tarafından yeniden tetkik ve muayene olmak zaten gerekiyor. “Bu ne perhiz bu ne lahana  turşusu” dersek ayıp etmiş olur muyuz?

            Düşünün ki vatandaş uzman hekimin olmadığı bir yerde yaşamaktadır. Sadece yeniden ilaç almak için ilçeye veya il merkezine mi gitmelidir? Bu,  hasta insanlara eziyet olmaz mı?

            Bu kadar güzelliklerin yaşandığı sağlık alanında küçük ayrıntılar, yapılan bütün güzellikleri gölgelemez mi?

            Yanlıştan dönmek erdemdir.

            Erdemli bir uygulama bekliyoruz. Bu da bizlerin anasının ak sütü gibi hakkıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR