Sahte Bal Reklamları Çok Can Sıktı

Sahte Bal Reklamları Çok Can Sıktı
Uzun süredir ekranlardan düşmeyen bal reklamları artık can sıkıcı bir hale geldi.

Konu ile ilgili şok açıklamalarda bulunan Avcil, bal satmak her yiğidin harcın değil, sahte ballarla piyasa gitmez, kilosu 5 liraya olan bal tüketicinin de bize olan güvenini sarsıyor dedi. 

Piyasada kilosu 5 ile 10 lira arası satılan ballar var. Bu balların kaliteli ve nitelikli olmasını beklemek mümkün değil. Üretilen hakiki bir balın maliyeti kilo bazında 100 liradır.

 

Reklamlardan etkilenerek bal alanların, aldığı balı yiyemediklerini dile getiren Avcil, "Bal işi tamamen güvene bağlı. Piyasadan 10 liraya bal satın alan bir kişi, ilk önce 'bu bal nasıl bu fiyata satılır' diye kendi kendine sorması gerekir" dedi.

 

Alet olan ünlüler var
Avcil, televizyon kanallarında sahte bal reklamıyla satış yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Bazı sonuçlar aldıklarını ancak aynı kişilerin farklı isimlerle tekrar piyasaya girdiklerini anlatan Avcil, şöyle devam etti:

 

"Örneğin, aynı kişi 5 televizyon kanalı satın almış. Biz sahte olan bir markayı deşifre ediyoruz.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerekli denetimi yapıyor, sahte ürünün satışını yasaklıyor. Aynı kişiler yeni bir marka ile bu sefer bir başka kanalda boy gösteriyor. Maalesef buna alet olan çok sayıda ünlü de var. Yayınlarda tüketici aldatıldığından burada RTÜK'e görev düşüyor."

 

500 kilo bal ile geldim, 5 kilo satabildim
Üreticilerden Mehmet Şah Aydın ise Bitlis'in Hizan ilçesinden büyük umutlarla Ankara'ya geldiklerini ancak hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Aydın, 500 kilo bal ile geldiğini Ankara "Bitlis Tanıtım Günleri"nde şu ana kadar sadece 5 kilo bal satabildiğini kaydetti.

 

Aydın, bunun en büyük sebebinin televizyonlardaki sahte bal reklamları olduğunu vurgulayarak, "Hakiki karakovan balının kilosu 80 lira. Ama vatandaş bu fiyat çok yüksek buluyor. Aynı paraya 8 kiloyu televizyondan sipariş ederiz diyorlar. Akşama kadar vaktimizi o bal ile bu balın farkını anlatmakla geçiriyoruz" dedi.

 

Bitlis İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin 840 üyesi bulunuyor. Birliğin verilerine göre Bitlis'te geçen yıl 1500 ton bal üretimi yapıldı.

 

'Kurumlar gereğini yapmalı'
Tüketici Sorunlar Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Bu tür hileli gıda taklidi ürünler toplum sağlığını tehdit etmesinin yanında, en yararlı gıdalardan bala olan güveni de sarsarak, bal gibi yararlı bir gıdanın tüketilmemesine yol açıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerini sıklaştırarak, yaptırımları ağırlaştırması, Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü'nün de Reklam Kurulu’nu harekete geçirerek bu yanıltıcı reklamlara yasanın öngördüğü cezayı uygulaması ve  yayınlanmasını yasaklaması gerekmektedir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum