"Salyangoz avcıları" iş başında

"Salyangoz avcıları" iş başında
Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle başlayan salyangoz toplayıcılığı, köylülere ek gelir, çocuklara da okul harçlığını çıkarma imkanı sunuyor- Salyangoz toplayan köylülerden Bük: - "Günlük ortalama 30-40 kilogram salyangoz topluyoruz. Zahme

KONYA (AA) - ABDÜLHAMİT YAŞAR - Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle salyangoz toplayan köylüler ek gelir elde ediyor, çocuklar ise okul harçlığını çıkarıyor.

Yörede çeşitli meslek gruplarından vatandaşlar, ilkbaharda salyangoz toplayıp satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bahçe, göl kenarı ve taşlık alanlarda ellerinde poşet ile çuvallarla gezen vatandaşlar, topladıkları salyangozları kilosu 1,5 liradan tüccara satıyor.

Aileler, bu sayede nisan başından mayıs sonuna kadar ek gelir imkanı buluyor. Hafta sonu aileleriyle salyangoz toplayan çocuklar da okul harçlıklarını çıkarıyor.

Beyşehir'de salyangoz alım satımı yapan Abdullah Kurt, AA muhabirine, salyangoz toplayıcılığının nisan yağmurlarıyla başladığını söyledi.

Kurt, "Her yıl bu mevsimde doğadan toplanan salyangozların alımını yapıyoruz. Genelde nisan-mayıs dönemlerinde salyangoz toplanıyor." dedi.

Havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle bugünlerde bu işi yapanların yüzünün güldüğünü ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

"Beyşehir'in yanı sıra Seydişehir ve dış mahallelerimizde köylüler ile çocuklar hafta sonlarında salyangoz topluyor. Kilosunu 1,5 liradan alıyoruz ve Isparta'daki bir fabrikaya gönderiyoruz. Genelde kozmetik ürünlerinde kullanılan salyangoz, insanlar tarafından tüketildiği için Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Bahçe kenarları, duvar dipleri ve çayırda çok oluyor. Göl kenarlarında, yine taşlık alanlarda çıkıyor. Bahçe sahipleri fidanlara yapışıp zarar verdiği için bunları ya kendileri topluyor ya da toplanmasına müsaade ediyor. Böylece bahçe bunlardan arındırılmış oluyor, bizler de ilçe ve ülke ekonomisine bir nebze de olsa katkıda bulunmuş oluyoruz."

Geçen yıl bölgeden yaklaşık 20 ton salyangoz toplandığını bildiren Kurt, bu yıl sayının daha yüksek olacağını ümit ettiklerini belirtti.

- "İyi bir kazanç elde ediyoruz"

Salyangoz toplayan köylülerden Halit Bük de bahçelerdeki salyangozları toplayarak bu mevsimde iyi bir kazanç elde ettiklerini anlattı.

Salyangozların bağ ve bahçedeki fidanlara zarar verdiğine işaret eden Bük, "Bu nedenle bağ ve bahçelerde salyangoz toplamamıza kimse engel olmuyor. Günlük ortalama 30-40 kilo salyangoz topluyoruz. Zahmetli bir iş değil. Salyangoz toplayıcılığı bizim için ek gelir kapısı." dedi.

Köylülerden Ömer Bilgin ise genelde yağmurlu havalarda ortaya çıkan salyangozları, bahçeler, yeşil alanlar, ağaç dipleri ve çöplerin bulunduğu yerlerden topladıklarını dile getirdi.

Bilgin, "Kendime ait bir iş yeri olmasına rağmen ekstra gelir elde etmek için ilkbahar mevsiminde salyangoz topluyorum. Ek gelir kaynağı olarak bu işi yapıyorum. Hem para kazanıyorum hem de ticaret yapmış oluyoruz." diye konuştu.

"Salyangoz avcıları" iş başında

"Salyangoz avcıları" iş başında

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.