Sanatçı Tarık Akan Vefat Etti

Sanatçı Tarık Akan Vefat Etti
Yol filmindeki rolüyle 1982 Cannes Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" adayı olan Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı- "Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmleri"nden biri olarak gösterilen "Hababam Sınıfı"nda "Damat Ferit" kara

İSTANBUL (AA) - Akciğer kanseri tedavisi gördüğü özel hastanede yaşama veda eden sanatçı Tarık Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı.

Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan Akan, 13 Aralık 1949'da İstanbul'da dünyaya geldi. Subay olan babası Yaşar Üregil'in görevi dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı ilkokulu Kayseri'de tamamlayan Akan, babasının emekliliğinden sonra ailesiyle Bakırköy'de yaşamaya başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Yüksek Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören Akan, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu bölümden mezun oldu.

Tarık Akan, sinemaya adım atmadan önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yaptı. 1970'te Ses dergisinin açtığı "Sinema Artist Yarışması"nı kazanarak 1971'de ilk filmi olan "Solan Bir Yaprak Gibi"yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı. Sanatçı, 1979'da zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamladı. Akan, 1970-1975'te 12 filmde rol alarak "Yeşilçam’ın en parlak günleri"nde oyunculuğa başladı.

Ertem Eğilmez'in yönettiği Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan "Hababam Sınıfı" filminde "Damat Ferit" karakterini canlandıran Akan, "Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmleri"nden biri olarak gösterilen serinin ikincisinde de rol aldı. Akan, Türk sinemasının önde gelen oyuncularından Gülşen Bubikoğlu ile 1975'te rol aldığı "Ah Nerede" adlı romantik-komedi filmi ile başarı elde ederken, 1970'li yıllarda oynadığı filmlerle de adından söz ettirdi.

Sanatçı, 1977'de Zeki Ökten'in yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile paylaştığı "Sürü", 1978'de Cüneyt Arkın'la "Maden" filminde rol aldı. Akan, 1982'de Şerif Gören'in yönettiği, Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı "Yol" filmi ile büyük başarı elde ederek, dünyaya adını duyurdu. Film, 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alırken, Akan da "En İyi Erkek Oyuncu" kategorisinde aday oldu. Akan'ın 1990'da başrolünü oynadığı "Karartma Geceleri", Yeşilçam'ın klasikleri arasında yer aldı.

Tarık Akan, 111 sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol aldı. Sanatçının kazandığı ödüller şöyle; 1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Suçlu" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1978 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Maden" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1980 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Adak ve Sürü" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1984 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Pehlivan" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1985 Berlin Uluslararası Film Festivali "Gümüş Ayı" kategorisinde "Pehlivan" filmiyle mansiyon, 1989 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Üçüncü Göz" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Karatma Geceleri" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1992 Adana Altın Koza Film Festivali'nde "Karartma Geceleri" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 1996 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü", 2003 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Gülüm" filmiyle "En İyi Erkek Oyuncu", 2006 Sinema Yazarları Derneği "Onur Ödülü", 2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği "Sinema Emek Ödülü."


- 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı

Tarık Akan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981'in başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye'ye dönüşünde tutuklandı ve 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak, 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.

Sanatçının Barış Zeki Eregül, Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül isimli üç çocuğu bulunuyor. Oyuncunun ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009'da Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma"da babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına başladı.

Tarık Akan, 2002'de hapishane günlerini ve darbe sürecini "Anne Kafamda Bit Var"isimli kitabında anlattı.

Yazarlık deneyiminin yanında 1991'de kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu'nu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu.

Bir dönem Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Akan, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın kuruluşunda yer aldı, yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.