Sanatçılar "kültür" paketinden memnun

Sanatçılar "kültür" paketinden memnun
Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan "Kültürel Kalkınma Eylem Planı", sanatçılardan olumlu tepkiler aldı - Türk halk müziği sanatçısı Yavuz Bingöl:- "Çok iyi niyetli özel bir çalışma yapıldığını düşünüyorum. Gelecek açısından çok önemsiyorum. Bunun mey

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dün açıklanan "Kültürel Kalkınma Eylem Planı", sanatçılardan olumlu tepkiler aldı.

Gelecek aydan başlanarak hayata geçirilecek eylem planında, yeni müzelerin açılmasından sanatçıların emeklilik şartlarının kolaylaştırılmasına, kütüphaneciliğin yaygınlaştırılmasından kültür külliyelerinin kurulmasına kadar birçok yenilik yer alıyor.

Türk halk müziği sanatçısı Yavuz Bingöl, eylem planına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylem planıyla oluşturulan iskeleti önemli bulduğunu ifade etti.

Eylem planında özellikle sanatçıların emekliliğiyle ilgili kısmı ve her şehre bir tiyatro salonu bölümünü çok önemsediğini belirten Bingöl, Bakanlıkla 2-3 aydır bir araya gelip toplandıklarını aktardı.

Bundan sonraki sürecin daha önemli olduğuna dikkati çeken Bingöl, "Bundan sonra daha teknik ve detaylı toplantılar yapılacak. Herkesin görüşüne, fikrine ihtiyaç var. Bir de tabii telif hakları yasası mayısta Meclis'e gidiyor. Onda biraz meslek odalarından, birliklerinden itirazlar var. O konularda ihtilaflı olan maddeleri konuşarak inşallah ideal bir yasa, en azından Avrupa standartlarına uygun denk bir yasa çıkması için elimizden geleni yapacağız. Çok iyi niyetli, özel bir çalışma yapıldığını düşünüyorum. Gelecek açısından çok önemsiyorum. Bunun meyvelerinin tabii 3-5 ay sonra ya da birkaç yılda değil de 5-10 yıl sonra doğru algılanabilir olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Yapımcı ve yönetmen Osman Sınav ise paketin hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Meslek hayatım boyunca hükümet ve bürokratların, yani Sayın Bakan'ın, Başbakan'ın açıkladığı sanat ve kültürle ilgili ilk defa entelektüel birikimi bu kadar yüksek bir eylem planı. İnşallah hayırlı olur. Çok kararlı görünüyorlar. Umarım çok iyi olur çünkü buna çok ihtiyacımız var." dedi.

Dünya şairi Mevlana'nın, Moğol baskınlarının olduğu ve Selçuklu'nun parçalandığı bir dönemde yetiştiğini hatırlatan Sınav, bu dönemde de her şeye rağmen kültür ve sanatın gündemden düşmemesi gerektiğini vurguladı. Kültür ve sanata her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunun altını çizen Sınav, "Yani Türkiye'nin yaşadığı bu stresli, karanlık, acılı günlerde en çok ihtiyacımız olan şey kültür ve sanatla ilgili bir eylem planı." ifadelerini kullandı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner de Başbakan Davutoğlu'nun eylem planının bir tartışma dokümanı olduğunu ve kültür sanat alanındaki bütün aktörlerin katkı sunmasını beklediklerini söylediğini anımsattı.

Siyasetin kısa dönemli, kültür sanatın ise uzun dönemli düşünülmesi gerektiğini belirten Taner, "Bu nedenle böyle bir tartışma platformunun yaratılmasını ve bu dokümana bütün aktörlerin katkısının beklenmesini son derece olumlu buluyorum. Çalışmalara bu alandaki bütün aktörlerin katkı sunacağını düşünüyorum. Sayın Bakan kanun düzenlemelerinin ve kanun hükmündeki bütün düzenlemelerin gerektiği takdirde yapılacağını da söyledi. Bunu da çok olumlu buluyorum. Tabii biz de incelemeler yaptıktan sonra bu konudaki görüşlerimizi paylaşacağız. Ama ilk bakışta böyle bir adımın atılmasını çok olumlu bulduğumu söylemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık ve eğitimle birlikte kültürün de bütçeden en çok pay alan bakanlık haline gelmesini istediklerini ifade eden Taner, kültürün bir kalkınma modeli olarak benimsenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kültür ve sanatta kaynağın önemine dikkati çeken Taner, eylem planındaki konuların takipçisi olacaklarını söyledi.

- "Yüksek bütçe gerekiyor"

Koleksiyoner Mehmet Çebi de eylem planından memnun olduklarını belirterek, projelerin kısa sürede hayata geçmesini istediklerini kaydetti.

Planda 2016'da 18 müze açılmasının projesinin yer aldığını anımsatan Çebi, dünya standartlarında müzeler açmak ve dünya standartlarında kültür sanat faaliyetleri yürütülmek isteniyorsa bunun için yüksek bütçe ayrılması gerektiğinin altını çizdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesinin artırılmasını isteyen Çebi, yapılacak birçok işin bütçeyle ilgili olduğuna işaret etti.

Açıklanan projelerin teoride kalmasını istemediklerini anlatan Çebi, "Bunların en kısa sürede hukuki alt yapılarının hazırlanarak süratli şekilde fiiliyata geçmesini istiyoruz. Burada da Kültür Bakanlığının yapacağı işlerle alakalı bütçe meselesinin halledilmesi gerekiyor. Son derece başarılı bir sunumdu. İnşallah Türkiye, bu programın uygulanmasıyla beraber çok kısa sürede kültür sanat dünyasında yeni işlere, yeni müzelere, yeni faaliyetlere kavuşacaktır." diye konuştu.

- Kaçan: "Hem sağlam ayakları var hem de naif kanatları var"

Karikatürist, senarist ve oyuncu Hasan Kaçan da ülkenin kalkınmaya devam ettiğini, köprülerin, denizin altından geçen tünellerin yapıldığını, aklın, hafızaların almayacağı olağanüstü işlerin gerçekleştirildiğini aktardı.

Şimdi de gönül köprülerini kurmanın zamanının geldiğini belirten Kaçan, eylem planını beklediklerini ve bunun olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Kaçan, şunları kaydetti:

"Sadece ülkemize değil bütün dünyaya bunu duyuracağız ve bu kültür hamlesine gıpta ederek bakacaklar. Bu kültür hamlesi tamamen insan odaklı, sanatçı odaklı. O kadar ince ve naif düşünülmüş ki hem sağlam ayakları var hem de naif kanatları var. Emekliliği gelmiş, kimi böyle yerlerde kötü hayat geçirmek zorunda kalan sanatçılarımızın da kollanıp gözetileceğini, onların artık ömürlerinin son zamanlarını daha rahat geçirebileceğini Sayın Bakanımızın müjdelemesi, özellikle emeklilikle ilgili bu sorunların ortadan kaldırılacağını, bu sorunların yaşanmayacağını söylemesi çok önemli. Bu insanlara sahip çıkılması çok önemli, dünya açısından da ülkemiz açısından da çok önemli. Çok titiz, yoğun çalışılmış, üzerinde oldukça emek verilmiş bir proje bu. İnşallah gelişerek devam edecek."

Sanatçılar "kültür" paketinden memnun

Sanatçılar "kültür" paketinden memnun

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.