Sanayi ciro endeksi

Sanayi ciro endeksi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı- Endeks, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1 arttı

ANKARA (AA) - Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı. Endeks, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi ciro endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, martta şubat ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 1,5 azaldı.

Martta takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 yükseldi. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, martta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,7, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 7,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, martta bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4 ile sermaye malları imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, martta şubata kıyasla en yüksek azalış yüzde 8,1 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatında görüldü. Bunu, yüzde 6,8 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 5,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.

Martta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 21,9 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bunu yüzde 5,7 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 4 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,1 yükseldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.