Sanayi'de İki Yıllık Fetret Dönemi Bitti!

Sanayi'de İki Yıllık Fetret Dönemi Bitti!
TÜİK verilerine göre Türkiye sanayi üretiminde son 21 Ay'ın üzerine çıkmayı başardı. Türkiye yüzde 12.55 oranla geçen yılın Ağustos ayına göre sanayi üretim seviyesinin üzerine çıkmayı başardı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Ağustos’ta yıllık yüzde 5.2 artışla son 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 4.9 artması bekleniyordu. 
TÜİK’in verilerine göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde Ağustos ayında çalışma günü sayısının geçen yılın aynı ayına göre iki gün daha fazla olmasının etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde, son 21 ayın en yükseği olan yüzde 12.55 artış kaydedildi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 1.4 azaldı. TÜİK verilerinde alt kalemlere bakıldığında Ağustos ayında bütün sektörlerde artış görüldü. Arındırılmamış endekse göre aramalı imalatı Ağustos’ta yüzde 10.57, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 14.24, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 12.04, enerji yüzde 10.76, sermaye malı imalatı yüzde 20.53 arttı.

Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, takvim etkilerinin yine manşet rakamda belirleyici olduğunu söyleyerek, “Ancak Temmuz ayından farklı olarak bu sefer ters yönde etki görüyoruz. Geçen yıl Ağustos’ta olan Ramazan Bayramı tatilinin bu yıl Temmuz ayına kayması nedeniyle Ağustos ayında çalışma günü sayısı geçen yıl aynı aya göre iki gün daha fazla. Bu da arındırılmamış veride Temmuz’da ciddi bir düşüşe neden olmuştu” dedi.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncü veriler, küresel aktivitedeki yavaşlama işaretlerine rağmen ihracatın ılımlı seyrini koruduğunu, iç talebin kademeli olarak toparlandığını gösteriyor. Son çeyrekte ekonominin küresel koşullar ışığında yavaşlayacağını tahmin ederken 2014 yılı için yüzde 3.1’lik büyüme tahminimizi koruyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.