Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Sanayinin can simiti ; Simbiyoz

Sanayinin can simiti ; Simbiyoz

Sanayi sektörünün en çok başını ağrıtan konulardan biridir atık yönetimi. Sanayicinin birinci hedefi  en az maliyetle en çok üretim  ve kar elde etmek olduğu için, çevresel yatırımların artması  genellikte pek istenmez, sanayici için.

Nedir bu çevresel yatırımlar?

Endüstriyel faaliyetler sırasında kullanılan enerjini kaynakları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan karbon emisyonunun en aza indirilmesi, hava emisyonlarının mevzuata uygun bertaraf filtre sitemi, üretimde kullanılan suyun deşarj edilmeden önce arıtılması, yine üretim sırasında ve üretim sonrasında açığa çıkan katı sıvı ve gaz atıkların çevresel mevzuatlar çerçevesinde depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi  ve bütün bu yapılanların çevre bilgi sistemine  beyan edilmesi konuları her sektör için yasal zorunluluktur.Bütün bunlar üretim maliyetlerini artıran masraflardır.

İşte tam bu sırada ortaya  çıkan SİMBİYOZ kavramı sanayici için can simidi olabilir. Özellikle hafta Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Sanayi Odası işbirliği ile organize edilen “Endüstride Simbiyoz Paneli”ndeki konuşmaları dinledikten sonra neden olmasın .İşte bizim yıllardır atıkların çöp olmadığı ve değerlendirilmesi gerektiği konusunda sanayiciye anlatmaya çalıştığımız çözüm bu. Adını şimdi öğrendim. Endüstriyel Simbiyoz.

Simbiyoz” biyolojik bir terimdir ve iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamaları anlamına gelmektedir. Kısaca DAYANIŞMA anlamına gelir. Endüstriyel ekoloji ile aynı yaklaşımı işaret eden endüstriyel simbiyoz doğadakine benzer şekilde birbirine yakın iki bağımsız endüstriyel işletme arasında madde ve enerji değişimi olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda, endüstriyel simbiyoz tercihen birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirlerinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla endüstriyel işletmenin bir araya gelerek hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurması ve dayanışma içinde çalışmasını temsil eder.

Diğer bir ifadeyle endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanım yaklaşımı çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu ağ yapı, malzeme, enerji, su ve yan ürünlerin fiziksel değişimi de dahil olmak üzere, her türlü varlığın, atıkların, lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı anlamına gelmektedir. Bu sayede endüstriyel kaynaklı çevresel ve sosyal problemlerin önüne geçmekle kalmayıp aynı zamanda ekonomik getiri de sağlanmış olmaktadır.

Endüstriyel simbiyoz ayrıca, Ar-Ge, inovasyon (yenileşim) ve kümelenme faaliyetlerinin yanı sıra, yeni iş alanları yaratma potansiyeli ile girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı da destekleyen bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır

 Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfının ,ülkemizde bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptığını ve örnek  çalışmalar sergiledikleri öğrendiğimiz panelde konuşan ODTÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyesi sayın Prof Dr Göksel DEMİRER hocanın “KOSGEB destekli Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde Endüstriyel Simbiyoz Olanakları” Teknoloji Geliştirme Vakfından sayın Ferda ULUTAŞ’ın “İskenderun Körfezi Projesi “  ve sayın Merve BÖĞÜRCÜ’ün “Endüstriyel Simbiyoz uygulama örnekleri ve kazanımlar” konulu sunumlarının ardından dilediğimiz Nur Kireç San.Tic. den sayın Ömer ÖZER’in “Çeşitli atıklarının kireç fırınlarında yakıt olarak kullanılması” ile Konya Şeker A.Ş  den sayın Vural AKYAZAN ve sayın Ali TUNCEL’in Anadolu Holding bünyesindeki yatırımlarında uyguladıkları “Endüstriyel Simbiyoz  örnekleri” ni işittikten sonra neden Konya Sanayisinde bu uygulama neden geliştirilmez diye “ üzüldüm doğrusu.(Not;Panel sunumları  www.mevka.org.tr  den ulaşılabilir)

Ancak başta  Konya Valisi sayın Muammer EROL’un bizzat katılımlarıyla destek vermesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı sayın Memiş KÜTÜKÇÜ nün “sanayiciler olarak bu konuda daha fazla işler yapacağız” sözü bizleri umutlandırdı. Üstüne birde MEVKA Genel Sekreteri sayın Ahmet AKMAN’ın “Önümüzdeki süreçte bu konuya daha fazla ağırlık vereceğiz ve en kısa sürede “Konya’da Endüstriyel Simbiyoz  Olanakları” konulu  bir dizi çalışmalar başlatacağız” sözleri; Konya sanayisinin doğru yolda olduğunu gösteriyor.İnşallah arkası gelir.

Endüstride kaynakların daha verimli kullanılması anlamına da  gelen Simbiyoz çalışmaları ile Atıkların azaltılması, hammadde kaynağının artması, doğal kaynak ikamesi, CO2 salınımının azaltılması, Enerji kazanımı,su tasarrufu, iş gücü tasarrufu,arazi kazanımı vb kazançlar elde edilecek sonuçta aha a kaynakla daha fazla tasarruf, daha az atık ve daha fazla üretim sağlanacaktır.

Konya sanayi sektörü için yapılacak “Endüstriyel Simbiyoz Olanakları “çalışmalarını ve uygulama projelerini dört gözle bekliyoruz.Kalın sağlıcakla.

Çevre Sözü ;Atık Altındır,Değerini Bilene.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR