Sanayiye RUSYA morali

Sanayiye RUSYA morali
Türk-Rus ilişkilerinde atılan olumlu adımlar neticesinde iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 100 milyar dolar olması hedeflendi. Bu hedef Konya’da iş dünyasının ileri gelen isimlerinin de desteğini aldı

Türk-Rus ilişkilerinde atılan olumlu adımlar neticesinde iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin 100 milyar dolar olması hedeflendi. Bu hedef Konya’da iş dünyasının ileri gelen isimlerinin de desteğini aldı

Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin gerilemesiyle iki ülke arasında ticaret yapan Türk ve Rus firmalarını olumsuz bir şekilde etkilemiş ve iki ülkenin iş adamları da aradaki krizin çözülmesini dört gözle bekliyordu. Uçak krizinin ardından ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefini ortaya koydu. Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Rusya ile önemli işler yapan Kayahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz hedeflenen ticaret hacmini değerlendirdi:

KÜTÜKCÜ: “YENİ DÖNEM YENİ KAZANIMLAR”

Türkiye ve Rusya’nın ticari potansiyeli yüksek komşu iki ülke olduğunun altını çizen Kütükcü, ilişkilerin yeniden inşa edilecek olmasının ekonomiyi yakından ilgilendirdiğini, Türkiye’nin de Konya’nın da oluşacak olumlu etkiyi önümüzdeki aylardan itibaren hissetmeye başlayacağını söyledi. Kütükcü, iki ülkenin de kayıplarını hızla telafi edeceği yeni bir sürecin başlamasının iş dünyası olarak kendilerini son derece memnun ettiğini ifade ederek, bu sürecin yeni kazanımlar getireceğini de söyledi.

“HEDEFE HIZLI ULAŞILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

İki ülke arasında 24 Kasım 2015’ten bu yana yaşanan siyasi gerginliğin ekonomiye de olumsuz yansıdığını ifade eden Kütükcü, “Bu süreçten Rusya ekonomisi de, Türkiye ekonomisi de olumsuz etkilenmiştir. 2015 yılında ülkemizin de, Konya’nın da en fazla ihracat yaptığı 9. ülke olan Rusya, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ülkemizin ihracatında 20. Konya’nın ihracatında ise 26. sıraya gerilemiştir. İnşallah Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmenin ardından hızlı bir toparlanma süreci başlayacak ve 100 milyar dolar karşılıklı ticaret hedefine hızla ulaşılacaktır” şeklinde konuştu. 

ÖZTÜRK: “2017 YILININ İLK AYLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında geçen görüşmenin ardından yeni bir boyut kazanılacağını ifade eden Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Yaşanan gerginlikle İki ülke arasındaki ticaret hacminde önemli bir düşüş oldu ve ilk 6 aylık rakamlarda da bu görüldü. İlişkilerin normale dönemsi ile birlikte 2017’nin ilk aylarından itibaren bir artış bekliyoruz. İki ülke arasındaki yatırımların ve ticaretin hız kazanmasını bekliyoruz” dedi.

“KONYA SANAYİSİ ÖN PLANA ÇIKACAK”

Konya olarak sürekli alternatif Pazar arayışında olduklarını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti; “Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi şehrimiz dış ticareti için de bir açılım sağlayacaktır. İki ülke heyetleri sadece enerji değil, savunma sanayi konusunda da görüşmeler yürütecek. Savunma sanayi alanında iş birliğinin artırılması teknolojik üretim olmak üzere her açıdan fayda sağlayacaktır. Bu durumda Konya sanayisi ön plana çıkacaktır. Yeni dönemle birlikte Konyalı ihracatçılar Rusya pazarında daha fazla yer alacaklardır.”

S. KAYAHAN YILMAZ: “ÖNÜMÜZ DAHA DA AÇILACAK”

Rusya ile önemli işler yaptıklarını söyleyen Kayhan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz ise, “Yaşanan krizden sonra da Rusya ile işlerimiz devam ediyordu. Ancak elbette yaşanan sıkıntıdan dolayı bir nebze de olsa işlerimizde yavaşlama olmuştu. Ama bu yavaşlama ile hiçbir zaman Rusya ile bağlantılarımızı kesmedik. Çünkü bu iki ülkenin de birbirine her zaman ihtiyacı var. Bu nedenle iki devlet liderinin görüşmesi ve ekonomik ilişkilerimiz ile önemli kararlar almaları iş dünyamıza çok olumlu yansıyacak. Bundan sonraki dönemde önümüz daha da açılacak” ifadelerini kullandı. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.