Şanlıurfa'daki Suriyeli öğrenci sayısı 20 ildekinden fazla

Şanlıurfa'daki Suriyeli öğrenci sayısı 20 ildekinden fazla
Türkiye'nin en kalabalık kentlerinden biri olan ve 614 binin üzerindeki öğrencisiyle birçok ilin nüfusunu geride bırakan Şanlıurfa'da, yaklaşık 55 bin Suriyeli öğrenci eğitimlerini sürdürüyor- Şanlıurfa'da eğitim gören Suriyeli çocukların sayısı Bolu, Kar

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Türkiye'de en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da Suriyeli öğrenci sayısı, Bolu, Karabük ve Sinop'un da bulunduğu 20 ilin öğrenci sayısını geçti.

Türkiye'nin en kalabalık kentleri arasında yer alan ve 614 binin üzerindeki öğrencisiyle birçok ilin nüfusunu geride bırakan Şanlıurfa'da, 55 bin Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

Kentte en iyi şekilde ağırlanan Suriyeli minikler, 50 okulda eğitim ve öğretimlerine devam ediyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılından sonra Suriyelilerin Türkiye'ye gelmesinin ardından kentte 500 binin üzerinde sığınmacının ikamet etmeye başladığını belirtti.

Sığınmacıların önemli bir bölümünü çocukların oluşturduğunu ve bunların 180 bininin okul çağında olduklarını hatırlatan İlci, Suriyeli çocuklara eğitim ve öğretim anlamında da hizmet sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en fazla öğrencinin Şanlıurfa'da bulunduğuna dikkati çeken İlci, şöyle konuştu:

"Bu öğrencilerin ilimizde eğitim ve öğretim hizmetlerinden yararlanabilmesi ve okula devam etmeleri için hummalı bir şekilde çalışıyoruz. İlimizde şu ana kadar yaklaşık 55 bin öğrenciyi okullaştırdık. Bunlar, gerek geçici eğitim merkezlerinde, gerekse konaklama tesislerinde eğitim görmektedirler. Bu sayı çok büyük bir rakam. Birçok ilin normal öğrencisinden çok Suriyeli öğrencimiz var. Biz bu kardeşlerimize her türlü imkanı sunmaya çalışıyoruz. Şanlıurfa'nın kendi öğrencisi de çok fazla."

İlci, Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir'den sonra en fazla öğrencinin illerinde bulunduğunu anımsatarak, "614 bin öğrencimiz var. Suriyeli öğrencileri de eklediğiniz zaman 670 bin öğrenci ediyor. Bu anlamda ilimizde eğitim faaliyetleri çok ciddi bir şekilde sürüyor. Suriyeli misafir kardeşlerimize her türlü imkanı sunmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Suriyeli öğretmenlerden de yararlanarak, bu kardeşlerimiz burada kaldığı sürece eğitim ve öğretim hizmetleri anlamında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." sözlerine yer verdi.

Kentte 50 okulda sığınmacı öğrencilere eğitim öğretim hizmeti sunduklarını aktaran İlci, "Devletimiz ile Suriye Geçici Hükümeti tarafından oluşturulan bir müfredat var. Çocuklar için bu müfredatı uyguluyoruz. Bu kapsamda da 2 bin 155 Suriyeli öğretmen burada çalışıyor. Okul sayısı arttıkça bu öğretmen sayısı da artacaktır." dedi.

- Suriyeli minikleri 23 Nisan heyecanı sardı

Suriyeli Misafirler Eğitim Merkezinde okuyan 4. sınıf öğrencisi Yaser el-Sellum 5 yıldır Şanlıurfa'da bulunduklarını ve okula devam ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Okulda bir süredir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırlandıklarını dile getiren Sellum, "Biz savaştan kaçtık, orada çok zorluklar gördük ama burada hepsini unuttuk. Burada ben, arkadaşlarım okulumuza devam ediyoruz. Üstelik Türkçe de öğrendik, şimdi de çocuk bayramı için oyunlar oynuyoruz." ifadelerini kullandı.

Hamra Rakup da okulda çok keyifli vakit geçirdiklerini dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.