1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Şanlıurfalı çiftçiler çileğe yöneldi
Şanlıurfalı çiftçiler çileğe yöneldi

Şanlıurfalı çiftçiler çileğe yöneldi

Türkiye'de buğday, mercimek ve arpa gibi tahıl ürünlerinin yanı sıra pamuk üretiminde önemli bir yere sahip Şanlıurfa'da çiftçiler, alternatif ürün olarak çilek üretimine yöneldi- Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öztürkmen: -"Çi

A+A-

ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçiler, alternatif ürün olarak çilek üretimine yöneldi. Toprak yapısı ve iklimi sayesinde kaliteli çilek üretilen Şanlıurfa'da çilek üreticilerinin sayısı da giderek artıyor.

Türkiye'de tarım alanı büyüklüğü bakımında 3. sırada yer alan GAP başkenti konumundaki Şanlıurfa, mısır, buğday, mercimek ve arpa gibi tahıl ürünlerinin yanı sıra pamuk üretiminde önemli bir yere sahip.

Son yıllarda sulama imkanlarının artmasıyla bölgede ürün deseninde ciddi değişiklikler yaşanırken, bölge çiftçisi de hem ikinci ürün hem de kentin iklimine ve toprak yapısına uygun farklı lezzetler elde etmeye başladı.

Çilek eken çiftçiler, kentin iklimi ve verimli toprakları sayesinde hem aroması yüksek hem de kaliteli çilek üretmeyi başardı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirini yaptığı açıklamada, bölgede son yıllarda sulama ve teknolojik şartların değişmesiyle ürün çeşitliliğinde artış yaşandığını söyledi.

Uygun şartlarda her bitkinin her yerde yetişebileceğini belirten Öztürkmen, "Şanlıurfa'da muz da kivi de fındık da yetişir. Pamuk da Karadeniz'de yetişir, fakat ekonomik değerinin yüksek olması gerekir. Çilek için de Şanlıurfa'da Mersin'den gelen çiftçiler öncülük etti. Çilek Şanlıurfa'da çok güzel yetişti, iklimine uydu. Verimi çok güzel olunca Şanlıurfa'da büyük alanda çilek yetiştirmeye başlandı. Şu anda ürünler de 'Şanlıurfa çileği' olarak pazarlarda yerini aldı. Çilek normal koşullarda gerek Harran Ovası'nda gerekse tarıma açık diğer alanlarda çok rahatlıkla yetişebilir. İklim isteği ve bitki yetişmesine hiçbir engel yok. Dolaysıyla çilek Şanlıurfa'da yüksek bir potansiyele sahip bir ürün." diye konuştu.

Öztürkmen bölgenin sıcak ve toprağının verimli olmasının, Şanlıurfa çileğinin kalite ve aromasını yükselttiğini vurguladı.

- Dönümden 4 ton ürün alındı

Mersin'den gelerek Şanlıurfa'da çilek yetiştiriciliği yapan çiftçi Hasan Civcik, kendisine karasal iklime sahip Şanlıurfa'da çilek yetişmeyeceği söylenmesine rağmen kentte yüksek kalitede çilek yetiştirmeyi başardığını söyledi.

Çileğin birçok üründen daha karlı olduğunu anlatan Civcik, geçen yıl Sultantepe Mahallesinde deneme amaçlı 15 dönümlük bir alanda çilek ekimi yaptığını, verim ve kalitenin yüksek olmasıyla bu yıl ekim alanını 50 dönüme çıkardığını belirtti.

Civcik, "Burada ektiğimiz çilek daha kaliteli, rekoltesi ve verimi yüksek oldu. Dönümünde yaklaşık 4 ton ürün aldık. Geliri de yüksek oldu. Şanlıurfa'nın iklimi çilek için çok uygun. Gelecek yıl ekim alanını iki veya üç katına çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda Şanlıurfa ikliminde ilk defa çilek yetiştiriciliği yapan bizleriz. Son derece üstün bir başarı aldık. Geçen yıl GAP İdaresinden destek istedik ancak destek verilmedi. Kendi imkanlarımızla bunu başardık. Bunun yanında yaklaşık 100 kadına iş imkanı sağladık. Yetkililer bizim gibi çiftçilere destek sunarsa daha çok güzel ürünler yetiştireceğiz ve daha fazla insanı istihdam edeceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.

- "Aroması daha yüksek"

Civcik, Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezinden biri olan Mersin'de nemin yüksek olması nedeniyle çilekte hastalığın daha fazla görüldüğünü ve bu nedenle zirai ilaç kullanımının da artığını kaydetti.

Şanlıurfa'da karasal iklimin de etkisiyle çilekte hastalık görülmediğini belirten Civcik, "Bu da çileğini kalitesini ve aromasını yükseltiyor. Burada yetişen çilek daha doğal ve lezzetli oluyor. Bizler herhangi bir zirai ilaç kullanmıyoruz." diye konuştu.

- "Şanlıurfa iklimi pek çok ürüne uygun"

Şanlıurfa'da çiftçilik yapan İsa Şeker de bölgede daha önce buğday, arpa, mısır ve pamuk gibi ürünler ektiğini anlattı.

Son iki yıldır çilek yetiştirdiğini belirten Şeker, "Geliri diğer ürünlerden çok yüksek oldu. Bölge çiftçisi yeniliklere kapalı. Yeni ürünler denemiyor ama bizler denedik ve başardık. Şükürler olsun iyi kazandık. Çiftçilerimiz korkmasınlar yeni ürünler denesin. Şanlıurfa iklimi birçok ürüne uygun fakat bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çilek tarlasında çalışan Kader Çiçek ise daha önce yaz aylarında ailesiyle pamuk tarlasında çalıştığını fakat bu yıl ilk defa çilek tarlasında çalışmaya başladığını belirterek, "Pamuk toplamak çok zor ve parası azdı. Çilek toplamak daha rahat ve kazancı daha çok." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT