'Saray Sabunu' Roman Kadınların Elinde Şekilleniyor

'Saray Sabunu' Roman Kadınların Elinde Şekilleniyor
Osmanlı'nın Edirne'ye miraslarından biri olan ve saray ya da padişah sabunu olarak da bilinen "mis meyve sabunu", Roman kadınların elinde şekillenirken hem onlara geçim kaynağı oluyor hem de kentin tanıtımında kullanılıyor

EDİRNE (AA) - Osmanlı'da 17. yüzyılda misk, amber ve gül esansı karıştırılarak üretilen saray ya da padişah sabunu olarak bilinen "mis meyve sabunu"nu yapan Roman kadınları, hem festivallerde Edirne ve sabunların tanıtımını yapıyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roman kadınların Başbakanlığın desteğiyle 6 yıl önce kurulan Yıldırım Kadın Gelişim Merkezi'nde çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Romanların toplumun her alanında yer aldığını belirten Ulusoy, "Merkezimiz aktif şekilde çalışıyor. Roman kadınlarımız üreterek hem ailesine hem de topluma katkıda bulunuyor. Burada çok amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Özellikle 400 yıllık bir el sanatı olan Osmanlı'dan yadigar mis meyve sabununu burada hazırlıyoruz. Burada kadınlarımızın elde ettiği ürünleri, Türkiye'ye tanıtıyoruz. Yurt içindeki fuar ve festivallerde yer alarak, kültürümüzü anlatıyoruz." diye konuştu.

"Yazın işlerimiz artıyor"
"Roman kadını çalışıyor, topluma kazandırıyor" projesi kapsamında kadınların ürettiklerinden gelir elde ettiğini dile getiren Ulusoy, şunları kaydetti:

"Roman kadınlarımız bu amaçla hem iş hem de sosyal hayatta yer alıyor. Aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Kaza sigortaları da yatırılıyor. Bize burada özellikle İŞKUR ve halk eğitim merkezi destek vermektedir. Özellikle yazın işlerimiz artıyor. Ürünlerimizin tanıtımını daha çok İstanbul'da belediyelerin desteğiyle yapıyoruz. Festival ve fuarlara katılıyoruz."

"Hayatım boyunca ilk defa çalışıyorum"
Atölyede çalışan Roman kadınlardan Sebahat Buğdaycı, çalışan kadınların toplumsal alanlarda söz sahibi olduğunu belirterek, "Erik, portakal, üzüm ve elma şeklinde mis meyve sabunu yapıyoruz. Hayatım boyunca ilk defa çalışıyorum. Bu hem gurur verici hem de diğer kadınlara örnek olacak nitelikte." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.