Sare Davutoğlu, çocuklarla tiyatro izledi

Sare Davutoğlu, çocuklarla tiyatro izledi
Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, kıyıya vuran tüm çocuklara ithaf edilen "Meraklı Çocuk Hayy" adlı tiyatro oyununu çocuklarla beraber izledi- Sare Davutoğlu:- "Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafirlere kapılarını açan ülkemiz, en fazla sığı

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafirlere kapılarını açan ülkemiz, en fazla sığınmacı barındıran ülke. Bu kardeşlerimizin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Sadece anne babası olmayan yakın akrabalarından hiç birisi de olmayan 53 bin Suriyeli çocuk var ülkemizde." dedi.

Şinasi Sahnesinde, Meridyen Derneğinin yapımcılığını üstlendiği "Meraklı Çocuk Hayy" müzikli çocuk oyununun Anadolu Gösterimleri Galası, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Sare Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, bu programda birlikte olmanın kendisine bir çok açıdan mutluluk verdiğini ifade etti.

Meridyen Derneğinin kurulduğu yılları anlatan Davutoğlu, 2005'te Hz. Muhammed ile ilgili herkesi çok üzen ve derinden yaralayan karikatürler yayımlandığını, karikatürlerin dünyada çok geniş protestolara neden olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu grup tarafından Peygamber Efendimize yapılan bu hakareti kınarken çok olumsuz sonuçlara yol açabilen kimi protesto eylemleri yerine yüksek bir tavır ortaya koyarak farklı dillerde Peygamber Efendimizi tanıtmak için bir portal oluşturulmasına karar verildi. 2006 yılında tüm bu çalışmaları yürütmek üzere kurulan Meridyen Destek Derneğinin önemli önceliklerinden bir tanesi daima çocuklarımız ve gençlerimiz oldu. Meraklı Çocuk Hayy'ın hikayesi de Kutlu Doğum Haftası sonrası ve 23 Nisan'ın öncesinde bizi bir araya getirerek çocuk masumiyetine ve merhametine çok muhtaç olan insanlığa güzel bir mesaj veriyor."

İbn Tufeyl'in insanın doğayla, eşyayla, insanla, toplumla olan ilişkisinin anlatıldığı bin yıllık eserinin bugünün insanına ışık tuttuğunu dile getiren Davutoğlu, tiyatroya uyarlanan eser Hayy bin Yakzan'ın hikayesinin bugünler için anlamlı mesajlar içerdiğini söyledi.

Hayy'ın hikayesinin Doğu medeniyetini insan üzerinden anlamak için çok önemli ipuçları verdiğini aktaran Davutoğlu, "Meraklı Çocuk Hayy'ın hikayesinde, selim bir aklın sevgi, dostluk ve hoşgörüyle birlikte olduğunda insana ne kadar geniş ufuklar kazandırdığını görüyoruz. Hayy bin Yakzan akıl yoluyla yaratıcısını ve kendisini arayan bir kaşif ve bunu sadece tabiattan ilham alarak yapıyor. Onun için en önemli misyon, iyilikleri çoğaltmak kötülükleri yok etmek. Allah'ın yarattığı her şeye karşı da son derece saygılı davranıyor." şeklinde konuştu.

- "Eğitime ayrılan pay 2016'da 109 milyar lira oldu"

Oyundaki Hayy karakterini anlatan Sare Davutoğlu, bir iyilik timsali hikayeyi oyunlaştırarak çocuklara ve gençlere örnek gösterilmesini çok değerli bulduğunu ifade etti.

"İnşallah çocuklarımız Hayy gibi gerçek kahramanlardan feyz alarak ilim ve irfanı birlikte yaşayan bir nesil olacaklar." diyen Davutoğlu, oyunun yapımcılığını üstlenen Meridyen Derneği'ni tebrik etti.

Sare Davutoğlu, Türkiye'de 0-16 yaş grubunun nüfusa oranının yüzde 24 olduğunu, yaklaşık 19 milyon çocuğun her birinin ihtiyaç ve isteklerinin kendileri için öncelikli ve ihmal edilemez olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 2003 yılından beri çocukların eğitimi konusuna politikalarla ve projelerle önemli katkı sağladığını ve bu alanda mesafe katettiğini belirten Davutoğlu, bütçede eğitime ayrılan payın 2011'de 11 milyarken 2016'da 109 milyar lira olduğunu vurguladı.

- "Çocuklara kucak açmak insan olmanın şartı"

Davutoğlu, sanat eğitiminin çocukların ruhsal gelişimine katkı sunacağını, psikolojilerini geliştireceğini ve yeteneklerini en doğru biçimde yönlendireceğini aktardı.

Meraklı Çocuk Hayy müzikli oyununun Meridyen Derneği tarafından kıyıya vuran tüm çocuklara ithaf edildiğini anımsatan Davutoğlu, "Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca insan, evlerini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu acı trajediyi en ağır biçimde yaşayanlar maalesef yine çocuklarımız oldu. Çocuklar hayatlarını kurtarmak için annelerinden, babalarından, ülkelerinden, hatıralarından ve oyuncaklarından ayrılmak zorunda kaldılar." dedi.

Davutoğlu, bütün dünya tarafından bilinmesine rağmen hala bu durumun devam ettiğini vurguladı.

Bu çocuklara kucak açmanın, insan olmanın ve insan kalmanın şartı olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu insanlık görevini tüm dünyaya örnek olacak şekilde yerine getirdiğini dile getirdi.

- " Devlet okullarında eğitim gören Suriyeli çocuklarımızın sayısı 76 bin"

Sare Davutoğlu, "Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli misafirlere kapılarını açan ülkemiz en fazla sığınmacı barındıran ülke. Bu kardeşlerimizin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Sadece anne babası olmayan yakın akrabalarından hiç birisi de olmayan 53 bin Suriyeli çocuk var ülkemizde." diye konuştu.

2012'den beri Türkiye'de sağlık, eğitim bu çocukların korunması ve eğitilmesi konusunda projeler geliştirildiğini anlatan Davutoğlu, entegrasyon çalışmalarıyla Suriyeli çocukların kayıp bir nesil haline gelmesinin önleneceğini söyledi.

Davutoğlu, muhacir çocukların eğitimi için Arapça eğitim veren geçici eğitim merkezlerinin kurulduğunu ve bunun tüm dünyaya örnek olduğunu ifade etti.

Sara Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 0-18 yaş arası yaklaşık 1 milyon 283 bin Suriyeli çocuk var bu çocuklardan 340 bini örgün eğitimde 85 bini ise kamplardaki okullara gidiyor. Kamplardaki 33 geçici eğitim merkezindeki eğitim alan çocuk 83 bin civarında, şehirlerimizdeki 351 geçici eğitim merkezinde ise 180 bin kadar Suriyeli çocuk eğitim alıyor. Devlet okullarında eğitim gören Suriyeli çocuklarımızın sayısı ise yaklaşık olarak 76 bin."

Kamp dışında yaşayan ailelerin sosyoekonomik nedenlerle çocuklarının eğitimine imkan ayıramadıklarını çocukların çalışarak aile bütçesine katkı sağlamak durumunda kaldığını ifade eden Davutoğlu, gelecek günlerde Milli Eğitim Bakanlığının, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla daha fazla çocuğun eğitime katılması temennisinde bulundu.

- "35 bin çocuk tarafından izlendi"

Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Büyükdeniz de derneğin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Büyükdeniz, "Coğrafyamızın büyük acılarla yoğrulduğu anne, babaların güvenli bir gökyüzünde sabaha uyanmaları için yavruları ile yollara düştüğü şu günlerde kıyıya vuran çocuklara ve tüm savaş mağdurlarına ithaf ettiğimiz oyunumuzu hep beraber izleyeceğiz." diye konuştu.

Tiyatro aracığılıyla içerik ve üslup açısından büyük bir özenle hazırlanan oyunun İstanbul'daki gösterimlerle bugüne kadar 35 bin çocuk tarafından izlendiğini belirten Büyükdeniz, 10 ilde ve mülteci kamplarındaki gösterimlerle "Meraklı Çocuk Hayy" oyununu Anadolu turnesine açacaklarını ifade etti.

Daha sonra Meridyen Derneği Başkanı Büyükdeniz, Sare Davutoğlu'na çiçek takdim etti.

Konuşmaların ardından Sare Davutoğlu, kızı Hacer Bike Davutoğlu ile Sevgi Evlerinde kalan çocuklarla oyunu izledi.

Sare Davutoğlu, çocuklarla tiyatro izledi

Sare Davutoğlu, çocuklarla tiyatro izledi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.