Sarı Cüce korkusu

Sarı Cüce korkusu
Türkiye'nin tahıl üretiminde söz sahibi olan Konya’da, nisan ayında yağışların beklenen seviyede olmaması ve zirai don yaşanması, hububat üreticisini endişelendiriyor.

Derya Demir'in Özel Haberi

Çiftçilerin en büyük korkularından olan hastalıklardan biri de Sarı Cüce hastalığı. Kış mevsiminin yeteri düzeyde yaşanmaması ve iklimsel değişimlerin yaşanması İç Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi Konya’da da yer yer Sarı Cüce hastalığını gösterdi. Hastalık hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, “Geçtiğimiz kış aylarını pek verimli geçiremedik. Bu hastalığın bu seneki taşıyıcısı ise böcekler. Başak boylarının kısa kalmasına neden olan Sarı Cüce hastalığı Konya’da bazı bölgelerde görülüyor. Ancak bu hastalık genellikle Trakya Bölgesinde görülüyor. Konya’da çok büyük bir etkisi yok bu hastalığın bu nedenle, tedirgin olacak boyutta değil” diye konuştu.

“GEÇEN SENEYİ MUMLA ARIYORUZ”

Kış ayını kurak geçiren Konyalı çiftçiler, yağışları dört gözle bekliyordu. Geçen hafta yaşanan yağışlar ile ilgili de konuşan Çalış, şunları kaydetti; “Geçtiğimiz günlerde yaşanan yağışlar bizleri çok sevindirdi. Ancak bu yağışlar sadece Konya’nın kuzey ve batı bölgelerine düştü. Doğu ve güneyde yağış olmaması nedeniyle hala kuraklık devam ediyor. Yağmur beklendiği gibi olmadı. Rekoltede geçen seneye oranla dörtte bir düşüş yaşandı. Geçen seneyi mumla arar olduk.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.