Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

SARIKAMIŞ'TA NE OLDU (4)

SARIKAMIŞ'TA NE OLDU (4)

Karadeniz’e açılan gemilerden Yavuz; Sivastopol’u, Midilli; Kere şehrini, Hamidiye; Yafta’yı, Numune; Odesa’yı bombalayınca Ruslar 36 yıldır işgal ettiği Kars üzerinden Erzurum’a saldırmıştır. Bu plan Almanların işine yaramıştır. Almanlar, Polonya cephesinde savaştığı Rusya’ya Osmanlı savaş açarsa Polonya cephesi zayıflayacaktır. Alman subaylar Enver Paşa’yı sürekli kışkırtmışlardır. Çünkü Deniz Kuvvetleri Amiral Souchon, 1.Ordu Kom. Liman Von Sanders, Gen. Kur. II. Başk. General Bronsart Von Schellendorf; Osmanlı ordusunu yönetiyorlardı.

Almanya, Osmanlı devletini bir an önce savaşa sokmasının altında yatan Alman çıkarlarıydı. 1. Almanya’nın Polonya cephesinde Ruslarla savaşması nedeniyle Kafkas cephesi açılırsa Ruslar buraya asker getirmesi nedeniyle Almanların cephesinin yükü hafifleyecekti. 2 Osmanlı savaşa girerse Süveyş kapatır ve İngilizleri meşgul eder. 3. Osmanlı hilafetini kullanarak Fransız, İngiliz, Rus Müslümanları ayaklandırılabilinir. 4. Osmanlı devletinin dini nüfusundan yararlanılabilinir.

Padişah,  savaş  bildirisi yayınladı ve cihat ilan etti. CİHAD-I EKBER İstanbul’da fatih camiinde şeyhülislam Ürgüplü Hayri Efendi tarafından atlas torbadan  çıkarılıp okundu. Padişah “asker evlatlarım Osmanlı ordularının hayırlı evlatları olduğunuzu gösteriniz ki, din ve devlet düşmanları bir daha kutsal topraklarımıza ayak atmaya, Kabe’yi ve nurla aydınlanmış  mezarın bulunduğu mübarek Hicaz topraklarını rahatsız etmeye cesaret edemesin. Dinini, vatanını ve askerlik namusunu silahıyla savunmayı  ve padişah  uğrunda ölümü hiçe saymayı bilir bir Osmanlı ordu ve donanması  olduğunu düşmana etkili bir biçimde gösteriniz” der.

300 milyon Müslüman İngiltere’ye, Fransa’ya, Rusya’ya karşı ayaklanacaktı. Ancak cihadı Müslümanlar duymadı, Mekke’de, Medine’de  duyulmadı ilerde Hazreti Fatima’nın soyundan gelen Mekke şerifi Hüseyin İngilizlerin parası, Fransızların silahlarıyla halifenin askerlerini arkadan hançerleyeceklerdi. Padişahın bu  kararıyla aynı zamanda 1914-1918 yılları arasındaki 4 yılda Türklerin milyonlarca evladının 3 kıtada kan dökeceği kanlı bir süreç başlamıştı. 600 yüz yıllık Osmanlı tarihinde ilk kez bir padişah savaşa yol açan olayın gerçek yüzünü bilmeden savaş çağrısı yapmaktaydı.

Balkan savaşlarında sadece askeri anlamda değil aynı zamanda milletin onur ve haysiyetini kırıcı bir bozgundan yeni çıkan, yıllarca sıla hasreti çeken askerlerin evine, köyüne, sevdiğine kavuştuğu sırada Enver Paşa imzalı bir zarftan şu satırlar çıkmıştır: “SEFERBERLİK İLAN EDİLMİŞTİR, SİLAH BAŞINA!...”  (devam edecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR