"Saruhan" filmi izleyiciyle buluşuyor

"Saruhan" filmi izleyiciyle buluşuyor
Ahmet Mümtaz Taylan ve İlker Kızmaz'ın başrolünde oynadığı "Saruhan", bu akşam izleyiciyle buluşacak- Yönetmen Konuk:- "Küçücük bir handa filmin yüzde 50'si geçiyor. Dolayısıyla, dönem işinin bütçe olarak biraz daralmasını sağlıyor ve onu gerçekleştirebil

İSTANBUL (AA) - Yapımcı Cemil Yavuz, "Seyircinin, özellikle TRT'de yayınlanan 'Diriliş' ve 'Filinta'dan sonra dönem algısı iyice gelişmeye başladı. Belki biz de onun rüzgarından biraz faydalandık." dedi.

TRT TV Filmleri Projesi kapsamında çekilen 33 film, bugünden itibaren her perşembe TRT 1'de yayımlanacak.

Bugün ilk olarak, senaryosunu Adana'da yaşayan grafiker Ramazan Ekmekçi'nin yazdığı "Saruhan" filmi izleyiciyle buluşacak.

Filmin yönetmeni Emre Konuk AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok özenle çalıştıklarını ve ortaya sinema filmi tadında bir iş çıktığını dile getirdi.

"Saruhan" filminin, 17. yüzyılda geçtiğini aktaran Konuk, "Bir handa işlenen cinayetin peşine düşen defterdar katibi Selim'in, müttefiki Kadı ve yardımcısı yeniçeri ağasıyla birlikte katili arama hikayesi." ifadelerini kullandı.

"Çırak" filmiyle festivallerde ödül kazanan Konuk, proje kapsamında gösterilen ilk film olmasından dolayı şanslı olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Küçücük bir handa filmin yüzde 50'si geçiyor. Dolayısıyla, dönem işinin bütçe olarak biraz daralmasını sağlıyor ve onu gerçekleştirebilme ihtimalini artırıyor. Benim adıma da rejisel anlamda zor bir deneyim oldu. Çünkü tek bir mekanda sadece kamera ve oyuncu devinimiyle hikaye anlatmak zordur. Bu benim adıma iyi oldu. Kendi sinemam adına faydalandığım bir şeydi. Oyuncu kadromuz da projeye gönüllerini koydu."

Senarist Ramazan Ekmekçi ise filmde çok büyük bir komployu işlediklerini ve filmin esas temasının adalet olduğunu kaydetti.

Senaryosu kabul edildikten sonra, kendini geliştirme adına çok yol katettiğini vurgulayan Ekmekçi şöyle konuştu:

"Bir dönem, polisiye filmi. Polisiye filmleri çok seviyorum. Sinemamızda yeterince örneği olmadığını düşünüyorum. Çok güzel, sürükleyici bir tür. Polisiye dizileri de çok seviyorum. Bu matematiği bir dönem filmine uyarlayabilir miyim diye çalıştım. Dönem hakkında çok ciddi araştırma yaptım. Adalet sistemini araştırdım. Herhangi bir suç işlendiğinde nasıl çözülüyordu sorusunun cevabını aradım. O zamanki suçu ve suçluyu tespit etme yöntemlerini araştırdım. Mümkün mertebe, dönemin gerçekliklerine uygun bir polisiye ortaya çıktı."

- Ahmet Mümtaz Taylan ve İlker Kızmaz başrolde

Filmin yapımcılarından Cemil Yavuz da daha önce "Çırağan Baskını" ve "En Uzun Yüzyıl" isimli dönem işlerini yaptıklarını ifade etti.

Dönem filmi ve ağır bir hikaye olmasından dolayı iyi oyuncularla çalışmak gerektiğini bildiren Yavuz, oyuncuların çekimler sırasında uyum içinde çalıştığını anlattı.

Ortaya çıkan sonuçtan memnun olduklarına vurgu yapan Yavuz şunları aktardı:

"Dönem filmlerinin kendi içerisinde, kendine özgü birtakım şartları oluyor. Kostümü, sanatı, mekanı, oyuncunun kullandığı cümleler, dönem algısı gibi konularda, günümüz filmlerine nazaran biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor. Belki biraz daha masraflı bir iş oluyor ama seyircinin, özellikle TRT'de yayınlanan 'Diriliş' ve 'Filinta'dan sonra dönem algısı iyice gelişmeye başladı. Belki biz de onun rüzgarından biraz faydalandık."

Kerim Ayyıldız ve Taha Ekinci'nin ortak yapımcısı olduğu film, gelecekte padişah olacağı kesinleşmek üzere olan Şehzadenin, Saruhan sancağına doğru yola çıktığı sırada, Saruhan'ın önemli kişilerinden Salih Ağa'nın oğlu Yusuf'un bir handa öldürülmesi üzerine gelişen olayları konu ediniyor.

Yaklaşık 100 dakikalık filmde, İlker Kızmaz, Ahmet Mümtaz Taylan, Yurdaer Okur, Sinan Tuzcu, Hakan Kurtaş, Oya Okar ve Sümeyra Koç, Mehmet Emin Kadıhan gibi isimler rol alıyor.

"Saruhan", bu akşam 20.00'de, TRT 1 kanalındaki "Ev Sineması" kuşağında izlenebilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.