Savunma Sanayisinde Milli Yazılıma Geçiliyor

Savunma Sanayisinde Milli Yazılıma Geçiliyor
HAVELSAN Genel Müdürü Atalay, verilen talimat doğrultusunda savunma sanayisinde milli işletim sistemi PARDUS'a geçişi sağlamak için çalışma başlattıklarını bildirdi

ANKARA (AA) - HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kritik altyapılarda yazılım yoğun teknoloji çözümleri geliştirmeye çalıştıklarını, böylece dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı ve yerli katma değeri en üst seviyeye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Uygulama alanında pek çok kurumun yazılım ve bilişim ihtiyaçlarını karşıladıklarına işaret eden Atalay, son olarak milli bir işletim sisteminin yaygınlaştırılması konusunda görev üstlendiklerini vurguladı.

Milli işletim sistemi olan PARDUS'un yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, idame ettirilmesi konusunda TÜBİTAK'la çalışacaklarına değinen Atalay, "Öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ilgili ve ilişkili kurumları, savunma sektörü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) öncelikli olarak PARDUS'un yaygınlaştırılması konusunda bir anlaşma imzaladık." diye konuştu.

Atalay, milli bir işletim sisteminin geçişinin diğer sistemlerin lisans maliyetlerinin çok altında olduğuna dikkati çekerek, "Milli bir işletim sistemimiz varken neden onu kullanmayalım, niye dışarıya bir işletim sistemi için kaynak aktaralım." ifadesini kullandı.

-"Güvenlik hassasiyeti kolaylaştırıcı olacak"


PARDUS'a geçiş sürecinin nasıl yürütüleceğini TÜBİTAK'tan öğrendiklerini dile getiren Atalay, bir yandan da HAVELSAN bünyesindeki uygulamaların hangilerinin uyumlu olduğu, olmayanların ne kadar sürede uyumlu hale getirilebileceği konusunda envanter çıkartıp dönüşümü gerçekleştireceklerini belirtti.

Atalay, şunları ifade etti:

"Fiili olarak çalışmaları kendimizde başlattık. Yılbaşına kadar kendi içimizde bu çalışmaları tamamlayacağız. Savunma sanayisine bu bildirimi yaptık. Zaten Sayın Milli Savunma Bakanımız Fikri Işık'ın talimatı var. Bize, PARDUS'un savunma sanayisinde, öncelikli olarak MSB, SSM, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı şirketleri, bakanlığın ilgili ve bağlı kuruluşları ve kuvvet komutanlıklarında yaygınlaştırılması yönünde talimat verildi. İlk adım olarak da TÜBİTAK'la anlaştık ve bu görevi üstlendik.

İkinci adımda bunun eğitimini alıp kendi içimizde uygulayacağız. Sonra da buradaki tecrübe ve öğrendiklerimizi diğer kurumlara uygulayacağız. Yılbaşına kadar kendi iç eğitimimizi ve yapacaklarımızı tamamlayarak önümüzdeki yıl kurumlara yaygınlaştırma planı ortaya koyabileceğiz. Savunma sanayisinde güvenlik hassasiyetleri önemli olduğu için milli işletim sistemi ihtiyacı hep duyuldu, duyulacak. Bu sektörün böyle bir hassasiyetinin olması da yapacağımız çalışmalarda kolaylaştırıcı bir faktör olacak."

-"Güçlü bir mesaj"


Atalay, kamu otoritesinin milli işletim sistemini yaygınlaştırma kararlılığının önemine dikkati çekerek, "Bu pazarın diğer oyuncularına, ekosisteme dahil olmak isteyenlere çok önemli bir mesaj... Kendinizi buna hazırlayın, ürünlerinizi buna uygun hale getirin, gelecekte özellikle, öncelikle kamuda ve kamunun kritik altyapılarında milli işletim sistemimiz çalışacak, bugünden ürünlerinizi hazır hale getirin deniliyor. Eğer bir ekosistem oluşmazsa bu sadece TÜBİTAK ve bir firmanın çabalarıyla başarılabilecek bir iş değil." dedi.

PARDUS'un yaygınlaştırılmasıyla piyasadaki pek çok uygulamanın buna uygun hale getirilmesi gerekeceğine değinen Atalay, milli işletim sistemine uyumlu uygulama sayısının artmasın da bu yaygınlaşma sürecine olumlu katkı yapacağını, üreticilerin bu konuda hassasiyet göstermesini gerektiğini kaydetti.

TÜBİTAK tarafından ilk versiyonu 2003'te piyasaya sürülen PARDUS, şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluştu. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yürütülen PARDUS Projesi, kamu kurumlarıyla yakın çalışma ortamı oluşturulması amacıyla geçen yıl TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'ne (ULAKBİM) dahil oldu.

PARDUS, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncellenen, yüksek güvenlik ve düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi olarak kullanıcılara sunuluyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.