Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

SAYIN MEHMET GÖRMEZ’E TEŞEKKÜRLER

SAYIN MEHMET GÖRMEZ’E TEŞEKKÜRLER

Diyanet İşleri Başkanımız sayın Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’e çok teşekkür ediyorum. Uzun süredir Dünya’nın gündeminde olan ve görmesi gerekenlerin görmediğini gördüğü ve harekete geçtiği için.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon’u muhatap göstererek. “İklim değişikliğine neden olan tehditlere karşı acilen harekete geçmeye ve 2050’ye kadar % 100 yenilenebilir enerji hedefi koymaya çağıran bir kampanyayı www.change.org da başlattığı için teşekkürler.

Hemen her gün terör olayları, şehit haberleri, siyaset ve seçim ülke gündeminin ilk sırasını aldığından farkına varamadık ama “Uluslararası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu” (International Islamlic Climate Change Symposium) 17-18 Ağustos tarihlerinde Türkiye’de İstanbul’da yapıldı.

İklim Değişikliği üzerine konuşmak için bir araya gelen İslam dünyasının önde gelen liderleri, sempozyumun sonunda Müslümanları harekete geçmeye çağıran “İklim Değişikliği için İslam Deklarasyonu” nu yayınladı.

Yapılan basın açıklamasında İslam Deklarasyonu’nu niye yayınladıklarını Küresel İslami Yardım Kuruluşu (Islamic Relief Worldwide) Başkanı Sayın Muhammed Ashmawey şöyle açıklamış:

“Biz Müslümanlar dünyamızın, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için endişeliyiz. Zaman azalıyor. Bu sene sonuna kadar Paris’te bir küresel iklim anlaşması çıkmak zorunda. Bizim inancımıza göre Yüce Allah(c.c) tüm yarattıklarını korumamızı öğüt veriyor. Bu bizim hepimizin ortak problemi, tüm inançlar tek bir dünyayı paylaşıyoruz ve biz Müslümanlar çözümün bir parçası olacağız.”

 

Ekoloji ve Çevre Bilimleri Islami Vakfı (Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences) Kurucusu Fazlun Khalid, Müslüman camiasının çoğunun iklim değişikliğinin farkında olmadığını ve bu konuda bugüne dek pek bir şey yapmadıklarını, bu deklarasyonun 1.6 milyar Müslüman’ın dikkatini çekmek, iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini hatırlatmak için hazırlandığını” söylemiştir.

İslami İklim Deklarasyonu ile; Aralık 2015 ay içinde Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı (COP21) zirvesinde  yapılacak görüşmelerde, daha önce imzalanan Kyoto’nun yerini alacak, dünyanın kaderini belirleyecek bağlayıcı, etkili ve iklim adaletini sağlayacak yeni bir iklim anlaşması yapılmasını talep ediliyor.

 

Dünyanın önde gelen dini sivil toplum kuruluşlarından “Barış İçin Dinler” (Religions for Peace), platformu iklim değişikliğe karşı ortak yayınlanan çağrı ile dünyanın dört bir yanındaki ruhani liderleri, toplumlarını iklim değişikliği üzerine harekete geçirmek için bir araya gelmeye davet ediyor. Bugüne kadar aralarında ABD, Almanya, Japonya, İtalya, Fransa, Mısır, İsrail, Nijerya, Kenya, Norveç ve Rusya’nın da olduğu 22 ülkenin dini lideri bu çağrıyı yaptılar.

Her ne kadar davetli olmasına rağmen söz konusu toplantıya katılamayan Diyanet İşleri Başkanımız sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’ de bu çağrıya katılıp Change.org platformunda bir imza kampanyası başlattı;

 

Söz konusu imza kampanyasında Sayın Görmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a seslenerek şu sözlerle iklim değişikliğine dikkat çekiyor; “İklim değişikliği, günümüzün en büyük ahlaki mücadelelerinden birisi. Bu tehlike dünyamızın ve insanlığın geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek olanlar ise fakir ve korunmasız olan insanlar. Çocuklarımızın ve sevdiklerimizin geleceği tehdit altında.  Şu an yerel, ulusal ve tüm dünya olarak hepimizin uyanıp, harekete geçme zamanı. İnanç ve diğer ahlaki değerlerle, iklim değişikliğine karşı harekete geçmenin bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz. Siz liderleri, iklim değişikliğine neden olan tehditlere karşı acilen harekete geçmeye ve 2050 yılına kadar % 100 yenilenebilir enerji hedefi koymaya çağırıyoruz. Küresel sıcaklık artışını geri dönülemez nokta olan 2 derecenin altında tutabilmek, karbon salınımını sıfıra indirmek, sürdürülebilir kaynaklara yatırım yaparak, gelişen ve dengeli bir dünya için bu adımı atmalıyız. Biz, dünyamızı ve birbirimizi koruyup kollayarak, mutluluk ve uyum içinde yaşamak için üzerimize düşeni yapacağımıza söz veriyoruz. Hep beraber, daha iyi bir yaşam için korkusuzca harekete geçelim.”

 

https://www.change.org/p/iklim-değişikliğine-karşı-acilen-harekete-geçin-rt-erdogan-bankimoon-amdg-un?source_location adresindeki kampanyayı şu ana kadar 300.000’ine yakın kişi destekledi. Sizde hemen imza atmak için harekete geçin.

Dünya’daki ve ülkemizdeki son yirmi yılda yaşanan doğal afetler ve yaşanması muhtemel felaketlere karşı her ülke sadece kağıt üzerinde çıkardığı yasal düzenlemelerle ve söylemlerle değil eylemlerle ve yapılacak faaliyetlerle de harekete geçmelidir. Yoksa Allah muhafaza çok çok geç olabilir.

Sonuç olarak, iklim meselesi dinî liderlerin gündemine bu kadar girmişken, hükümet liderleri bunu ne kadar dikkate alacak göreceğiz. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ: Geleceğin Anahtarı İklim Değişikliğine Uyumda Saklıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR