Schengen Sınır Ülkelerinin İçişleri Bakanları Forumu

Schengen Sınır Ülkelerinin İçişleri Bakanları Forumu
Macaristan İçişleri Bakanı Pinter:- "Toplantıda, Schengen dış sınırlarına sahip ülkelerde ortaya çıkabilecek kriz ve sorunlara ortak cevap verilmesi, bu ülkelere ihtiyaç halinde yardımlar yapılması konusu görüşüldü"- Estonya İçişleri Bakanı Pevkur:- "Dış

SZEGED (AA) - Macaristan'da düzenlenen, 'Schengen'e Dış Kara Sınırı Olan Ülkelerin İçişleri Bakanları Forumunda, Avrupa'daki sığınmacı krizinde özellikle Schengen sınır ülkeleri üzerindeki baskının arttığı vurgulandı.

Macaristan'ın Szeged kentinde düzenlenen foruma, evsahibi ülkenin İçişleri Bakanı Sandor Pinter ve Adalet Bakanı Laszlo Tracsonyi'nin yanı sıra, Estonya İçişleri Bakanı Hanno Pevkur, Letonya İçişleri Bakanı Rihards Kozlovskis, Litvanya İçişleri Bakanı Tomas Zilinskas, Romanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Tiberiu Trifan, Polonya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Jakub Skiba, Slovakya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Robert Kalinak, Norveç İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ove Andre Vanebo ve Finlandiya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Paivi Nerg katıldı.

Forumun kapanışında düzenlenen basın toplantısında konuşan Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Schengen dış sınırlarının korunmasının önemine dikkati çekerek, ''Toplantıda Schengen dış sınırlarına sahip ülkelerde ortaya çıkabilecek kriz ve sorunlara ortak cevap verilmesi, bu ülkelere ihtiyaç halinde yardımlar yapılması konusu görüşüldü. Üye ülkelerin Slovenya'ya çeşitli yardımlar yaparak bu ülkenin dış sınırını koruması bu iş birliğine iyi bir örnek.'' dedi.

Macaristan Adalet Bakanı Laszlo Trocsanyi de birçok ülkenin sığınmacılarla ilgili Dublin anlaşmasına uymadığını savunarak, ''Kuralları uygulamak ve uygulatmak çok önemli. Birçok ülke Dublin anlaşmasına uymadı, bu yüzden Macaristan 190 binden fazla insanı kaydetmek zorunda kaldı. Ayrıca düzenlemelerin uygulanabilir olması lazım. Geçen yıl eylül ayında kabul edilen zorunlu kota kapsamında 160 bin kişinin dağıtılması planlanıyordu ama şu ana kadar sadece bin 145 kişi dağıtıldı.'' şeklinde konuştu.

Estonya İçişleri Bakanı Hanno Pevkur ise Avrupa Birliği (AB) içinde alınan ortak kararların Schengen bölgesini güçlendirmesi gerektiğini belirterek, ''Dublin kurallarının yeniden düzenlemesi önemli. Umarım AB görüşmelerinde ortak nokta bulunur. Dış sınırların korunması için ciddi adımlar atılmalı. Bu konuda sadece teknik güç yeterli değil, insan gücüne de ihtiyaç var. Estonya sınırlarını korumak için 100 milyon avro harcayacak'' ifadelerini kullandı.

Norveç İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ove Andre Vanebo ise, Schengen'e dahil ülkeler arasında iş birliği ve koordinasyonun çok önemli olduğunu belirterek, ''Norveç dış sınırlarının korunması konusunda hazırlıklı. Bu yüzden Rus yetkililerle iş birliği içinde tel örgü çekmeyi planlıyoruz.'' dedi.

Basın toplantısında ayrıca zirvede kabul edilen ortak bildiri de aktarıldı.

Bildiride, Avrupa'nın iç güvenliğine yönelik en büyük tehdidi sığınmacı krizi ve terör saldırılarının oluşturduğu ve bu durumun Schengen bölgesinin şu ana kadar karşılaştığı en büyük kriz olduğu vurgulandı.

Schengen sisteminin korunmasının gerekliliği ve önemi vurgulanan bildiride, ''Schengen bölgesinde kişilerin ve malların serbest dolaşımı, Avrupa entegrasyonunun en büyük sonuçlarından ve kazançlarından birisidir. AB ve uluslararası hukuka uygun olarak Schengen ve AB'nin dış sınırlarında daha yoğun şekilde kontroller yapılmalıdır.'' ifadeleri yer aldı.

Bildiride ayrıca bir sonrası bakanlar forumunun gelecek yıl Letonya'da düzenleneceği açıklandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.