Şeb-i Arus İstişare Toplantısı gerçekleştirildi

Şeb-i Arus İstişare Toplantısı gerçekleştirildi
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mevlana’yı Anma Törenleri (Şeb-i Arus) İstişare Toplantısı gerçekleştirildi

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya’nın gelişiminde tasavvufun önemli olduğunu belirterek, “Belh’ten kalkıp yaklaşık 10 günü aşan bir yolculukla Konya’ya gelen Sultan-ı Ülema ve oğlu Hz. Mevlana’nın Konya’nın dününe bugününe ve bundan sonraki dönemine katkısı açıkça görülebilir” dedi.
Çalıştayın hayırlı olacağını düşündüğünü söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise “Çok kıymetli hocalarımız var. Çok kıymetli misafirlerimiz var. Onların fikirlerinden istifade etmek isteriz ve Konya’mız adına, kültürümüz adına hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ama her yıl birçok tartışma yaşıyoruz ihtifallerle ilgili. Şimdi kültürel miras deyince aslında kültürel mirasın korunması için çok sayıda kuruluş oluşturulmuştu. Aslına uygun olarak muhafazası çok önemlidir. O nedenle ihtifallerde de çok yeni ve hikmetli kimsenin önünü kesmek istemem ama çok önemli değişiklikler yapmak mümkün değildir. Çünkü somut olmayan kültürel miras, somut kültürel mirasta aslının korunması için kültürel miras olarak adlandırılmıştır. Bu noktada tabi ki aslına uygun icrası için alınması gereken tedbirler konusu önemlidir, bu değerlendirilmelidir. Eksikler varsa onlar giderilmelidir. Usule aykırı yapılan varsa onlar düzeltilmelidir” şeklinde konuştu.
Her şeyi sil baştan yapmanın mümkün olmadığını belirten Akyürek, “Bir de son dönemlerde Aziz Mevlana ile ilgili programlarla ilgili konuşurken bazen eleştiriler yapılıyor. Ben geçmişten bugüne bu olayları takip eden bir arkadaşınız olarak bunu söylemek isterim. Aslında aslına uygun bir mecraya doğru gidiyor sürekli. 30-40 veya 50 yıl öncesinden bugüne baktığımız da gerek semazenler, gerek sema heyetinin yönetimi ve usule uygun semanın icrası, gerek bu konuda yapılan çalışmalar UNESCO’nun aldığı kararlar çerçevesinde, Kültür Bakanlığımızın aldığı tedbirler yayınladığı tamimler Konya açısından baktığımızda, otellerde ve lokantalarda çeşitli mekanlarda olan sema programları artık yapılmaz olması, Mevlana Kültür Merkezinde usulüne uygun sema programlarının icra ediliyor olması yani gittikçe asıl mecrasına oturan bir süreci yaşıyoruz” diye konuştu.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Şeker de, “Hz. Pirin 'bulanmadan, donmadan akmak ne hoş' sözü çerçevesinde şimdiye kadar yapılmış etkinliklerinde benzer çerçeveye oturtularak yozlaşmadan, istismar edilmeden, aslına uygun olarak icra edilebilmesi için yine 'bulanmadan donmadan akmak' için hep beraber istişari bir toplantıdayız. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah buradan çıkacak olan sonuçlarda yerel ve uluslararası alanda bu konunun sosyo-kültürel anlamda etkilerini geleceğe yönelik yansımalarını oluşturmuş olacak” ifadelerini kullandı.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, “Üniversitemizin sosyal beşeri bilimler fakültesi şu an 6 tane bölüme kavuştu. Bu etkinliklerde aktife olacak bölümlerimiz akademik personellerimiz mevcut altyapımız mevcut. Bize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim” şeklinde konuştu.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise düzenlenen istişare toplantısının Mevlana’yı Anma Törenleri’nin daha kaliteli, daha cazip hale getirilmesi, kültürel yozlaşmaya karşı yerli milli, manevi değerleri koruyarak geliştirmenin amaçlandığını belirtti. Mevlana Hazretlerinin şehrimiz ülkemiz ve insanlık için ne büyük bir nimet olduğunun herkesçe malum olduğunu söyleyen Yarar, “Onun eserleri hatıraları yaşayışı ve bize bıraktığı düşünceler dün olduğu gibi bugünde önümüzü aydınlatmaya devam edecektir. İşte bugün açılışı yapılmakta olan istişare toplantısı hazretin hizmetini layıkıyla yapma çabamızın bir sonucudur. İki gün sürecek olan bu toplantı da dört ana başlıktan ilk ikisini Mevlevilik geleneğiyle kültür sanat etkinlikleri açısından Mevlana’yı Anma Törenleri’ni istişare edeceğiz. Bu toplantı sürecini takip eden zaman sürecinde yapılacak olan ikinci etap istişare toplantısında ise diğer iki başlığı yani, Turizm Tanıtım ile Basın Yayın ve Enformasyon açısından Mevlana’yı anma törenlerini ilgili hocalarla ve yetkililerle istişaresi yapılacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonunda protokol üyeleri toplu fotoğraf çekildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.