Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Seçim Zamanı-2 (Partili değil, Konyalı olma zamanı)

Seçim Zamanı-2 (Partili değil, Konyalı olma zamanı)

Seçim Zamanı-1 yazımda AK Parti’ye başvuran aday adayları sayısını 198 olarak açıklamıştım ancak Ankara’ ya başvuranlarla birlikte bu sayı 206’ya yükselmiş bulunmaktadır. Bu rekor bir başvurudur.

Her şeyden önce Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Hoca’nın adaylık için Konya’dan başvurması Konya için yüce bir saygınlıktır. Davutoğlu Hoca bu hareketiyle Konyalı, Anadolulu, köy kökenli, kişilikli bir siyasetçi olduğunu; bunun yanında Konya’yı unutmadığını göstermiştir. Başbakanımız kendisine “Konya’da yaşamadı, Konya’yı bilmez, İstanbul’dan aday olur” diyenleri de mahcup etmiştir.

Şimdi sıra Konyalıdadır, Başbakan’ın bu jesti karşılıksız kalmamalıdır. CHP, MHP, BBP, SP yani tüm partilerden almak üzere AK Parti oy oranını en az 5 puan artırmalı, yani en az % 75’e çıkarmalıdır. Bu seçim partili değil Konyalı olma zamanıdır.

Bu durumda Elde var bir: BAŞBAKAN. Devamında daha çok milletvekili ile bir de bakan elde etmenin yolunu aramalıyız. Sakın ola, “başbakan çıkan yerden bakan da çıkar mı?” demeyelim. Bu görüş kendi kendimize karşı propaganda, başkalarına koz verme demektir.

Türkiye tarımının % 10’una eşdeğer üretime sahip Konya’ya yakışan bakanlık, Tarım Bakanlığı’dır. Bunun için çok adayımız var; Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Prof. Dr. Ali Akmaz, Dr. Fatih Özdemir, Recep Konuk, Muhammed Uğur Kaleli, Mustafa Çağlayan ve dahaları.

Bunlar içinden seçim yapmak kolay değil ancak ben birebir veya basın-medya yoluyla tanıdığım potansiyel adaylar hakkında görüşlerimi ve tahminlerimi yazmak istiyorum.

Adaylardan biri belki de en önemlisi Prof. Dr. Ali Akmaz. Ali Hoca’yı Ankara’dan, talebelik yıllarından tanırım. Oldukça iddiacı, hırslı, yırtıcı, tarım bakanı danışmanlığı yapmış, mesleğin tam ortasından gelen halen rektörlük görevini bırakmış biri. Şırnak gibi zor bir yerde rektörlük yapmış, bu görev çok şey kazandırmıştır umarım. Adaylığı kesin olmasa böyle bir görevi bırakmazdı, herhalde. Tarım Bakanı olmasına şaşırmayın. Kendini kontrol eder, iyi ekip kurar, istişareye açık olursa başarılı da olur.

Muhammed Uğur Kaleli; sempatik, samimi, delikanlı, bilime açık, tevazu adamı ve derviş meşrepli,  Cumhurbaşkanımızın hayranı, tam ülkücü ve adam gibi adam diyebilirim. Listeye girmesi zor olmaz. Listeye girer ve seçilirse herkese gönlü ve kapısı açık olur, etkili yerlerde de görev alır.

Recep Konuk hakkında yazmak kolay değil ancak birşeyler yazmam gerekiyor. Gerek ulusal ve gerekse de uluslarası gazete, mecmua ve dergilerde hakkında o kadar yazan var ki, benimki cılız kalır. Milli ve Uluslararası üne sahip, oldukça çok başarı ödülü var ki. Öyle ki, İngilizce hariç 7 ana dilde yayınlanan ünlü Forbes dergisi Recep Başkan’ı “BAY BEYİN” olarak kapağına taşıdı. Aynı dergide Mehin Öner imzasıyla yayınlanan yazıda Sevgili Başkan “TOPRAK VİRTİÖZÜ” olarak da tanımlanıyor. Her şeyin ötesinde 6-7 bin Konyalıyı istihdam eden Konya Şeker ve Torku dünya markası olmuş durumda.

Pankobirlik gibi büyük bir teşkilatın Başkanlığını bırakarak aday adayı oldu. Muhtemelen ve de söylentilere göre, Tarım Bakanlığı sözünü almış.

Recep Bey ile zaman zaman polemiklerimiz olmuştur. Yanlışlarını da, doğrularını da yüzüne söylemişimdir. Bu arada enerji yatırımlarına da el attı, buna gerek var mıydı? Kangal ve Soma ile diğer yatırımlarının bedeli 3 milyar TL civarında. Bir de Üniversite yatırımı var, esas insanı oradan yetişecek. Recep Başkan vazgeçilmez kılan bunca yatırımı, ne sebeple olursa olsun bunca tesis, Recep Başkan ayrıldıktan sonra nasıl yönetilir, bilemem. Bu konuda bir açıklamasını da rastlamadım.

Görüldüğü gibi tarım sektörünün Konya’da temsilcisi çok. Tarım Bakanı buradan çıkmalıdır. Aksi durumda siyasi bir hata olur.  Elbette her şey kısmet işi ama gönül de öyle istiyor.

Yukarıdaki oy artırma projesini gerçekleştirmek için çalışırsak işte o zaman “Elde var iki: TARIM BAKANI” diyebiliriz. Diğer aday adayları hakkında görüşümü açıklamaya devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR