Prof. Dr. Mehmet Fidan

Prof. Dr. Mehmet Fidan

Seçimde Liderlerin Beden Dilleri

Seçimde Liderlerin Beden Dilleri

    Siyasal dilde beden dili, söz ve ses kullanmadan bedeninizle iletişime geçiş şeklidir. Anlamak için kelimelere ihtiyaç yoktur.

     Siyasi dildeki beden dilinin en önemli yanı veya en önemli sırrı samimiyettir. Beden dilini harekete geçirmek isteyenler, önce samimi duygularını harekete geçirmeliler. Beden dili öğrenilmez, aksi takdirde kişi yapmacıklaşır, beden dili ruhtur, duygudur, yaşlanılır.

     Yerel seçimlerle birlikte siyasi partilerin beden dillerini kullanmaları bu dönemde de çok konuşuldu. Etkin ve etkisiz beden dilleri gündemde ve sonuca etkisi olduğu yorumları yapıldı. Genel olarak üç liderin yerel seçimlerdeki beden dili performanslarını şöyle değerlendirebiliriz.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

— Halka seslenirken avuçlarının içi sürekli açıktır. İzleyenler, liderin avuç içlerini gördüğünde samimiyet duygusu uyanır. Buna ‘avuç içi psikolojisi’ denir.
— Erdoğan parmağını çok sık kullanıyor. Rakiplerine sık sık gizli tehdit gönderiyor. Bu hareket kendisine güçlü bir imaj yüklerken hakkında konuştuğu rakibi güçsüz kılar. Bunu bir ebeveynin çocuğunu uyarması gibi de görebiliriz. “Ben ne yaptığını biliyorum”, “Dikkat et kendine”, “Bizi kandıramazsın”, “Bir daha o hatayı yapmayacaksın” gibi mesajlar yoğun.
— Erdoğan, ikili temaslarda rakipleriyle tokalaşırken üstün el konumunu kullanıyor. Kendi eli, rakibinin elinin üzerinde durduğunda karşı tarafa “Senden üstünüm, güçlüyüm” mesajını veriyor. Kameralar onun elinin üstünü gösterdiği için izleyenlerin beyninin gücü simgeleyen yerlerinde Erdoğan görseli oluşuyor.
— Beden eşleşmesini en iyi kullanan liderdir. Beden eşleşmesi denilen süreçte, karşınızdaki nasıl oturuyorsa ilk önce onun gibi oturun. Vücuduyla eşleşince karşınızdaki insanı etkilersiniz. İletişimde, eşleşmeden yönetemezsiniz.
— Başbakan’ın halkın zihninde en çok yer eden beden dillerinden biri ise ‘gönlümdesiniz’ hareketi. Sağ eli kalbinin üzerinde halkı selamlama şekli, ‘kalp gözüyle, büyük bir sevgiyle sizi seviyorum’ mesajını veriyor. Bir yandan sert ve güçlü imaj verirken bir yandan da gönül bağını korumaya çalışıyor.
KEMAL KILIÇDAROĞLU
- Kemal Kılıçdaroğlu omuzlarını doğru kullanamıyor. Omuzların eğik durması yorulmuş imajı yaratıyor. Ama toplum güçlü lider görmek ister.
— Koltukta oturuş şekli misafir havasında. Koltuğa iyice ve dik oturup bacaklarını biraz açması gerekiyor. Böylece bulunduğu yere hâkim olduğunu gösterebilir.
— Vücudunun öne eğilmesi ‘Ben geliyorum’ mesajı veriyor. Kolları daha dik dursa daha etkileyici olabilirdi. Sandalyeyi sevecen, yakın dost tutuşu var. Bu da iyi bir kişi imajı yaratıyor.
— Son zamanlarda çok kullandığı beden dili, parmakla tehdit etme. Sağ el işaret parmağı dikkati bir yere çekmek ve odak üzerinde tehdit oluşturmak için kullanılır. Rakibini küçümserken de bu hareket kullanılır.
— Ecevit imajını yaratmaya çalışması doğru ve etkili olmadı. İnsanın genetiğinde yenilik arama dürtüsü vardır. Çağa ayak uydurmak, yeni gençliğin nabzını tutmak için modern yaklaşımlar şart. Türk toplumu artık farklılık odaklıdır. Benzerlik odaklı kültürümüz yok olmaya başladı.
DEVLET BAHÇELİ
- Sürekli kullandığı beden dili ‘cezalandıracağım’ tarzında. Hata yapmış çocuğuna bağıran baba havasında. Çok fazla sert ve egosu yüksek bir imaj çiziyor.
— Parmakları bize çok şey anlatıyor. Ağzını kapatan parmaklar, sana söyleyecek birkaç lafım var, yanaklardaki parmaklar hafif gerginliğe ve zorunlu tebessüme işaret ediyor. Sağ el başparmağının yukarıda ve görünür olması mücadeleye hazır mesajı veriyor.
— Hem işaretparmağı hem başparmak kaldırılıyorsa iki mesaj birden veriyor. İşaretparmağıyla tehdit ediyor, başparmağıyla otoritenin kendisinde olduğu imajını veriyor. Mücadeleden korkmayan bir beden diline sahipti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Fidan Arşivi
SON YAZILAR