Sedef ince dokunuşlarla sanata dönüşüyor

Sedef ince dokunuşlarla sanata dönüşüyor
İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen sedef, Gaziantepli ustaların ellerinde ahşapla buluşturularak, sandalyeden sehpaya, bastona ve takılara kadar pek çok üründe kullanılıyor

GAZİANTEP (AA) - İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan elde edilen ve ahşapla buluşarak göz kamaştırıcı ürünlerde kullanılan sedef, Gaziantepli ustaların ellerde ince dokunuşlarla hayat buluyor.

Osmanlı el sanatlarında önemli bir yere sahip olan sedef işlemeciliği, genellikle kadınların gösterdiği ilgi sayesinde ayakta kalmayı başarıyor. Takılardan süs eşyalarına, dekorasyondan hediyeliklere kadar pek çok alanda yer alan sedefler, zorlu süreçlerin ardından ahşaba işleniyor. Sedefle süslenen sandık, sandalye, rahle ya da tespih gibi ürünlerle kolye, bileklik ve küpe gibi takılar, ince ince işlemelerin ardından tezgahtaki yerini alıyor.

Sedef işlemeciliği ustası Şerafettin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri sedef işlemeciliği işiyle uğraştığını belirterek, "Babamdan devraldığım bu işi, 30 yıldan fazla zamandır yapıyorum. Yaptığımız eserleri Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiyoruz." dedi.

İstiridye ve midyenin içindeki parlak kısımdan çıkarılan sedefin ilk önce kaynatılarak temizlendiğini belirten Demir, ustalık isteyen sedef işinin detaylarını şöyle anlattı:

"Sedef kurumaya bırakılır. Kuruyan sedefler, kerpetenle küçültüldükten sonra zımparayla şekli verilir. Daha sonra sedef, usta ellerde ince dokunuşlarla ahşap zemine konulur. Sandalyeden sehpaya, sandıktan, rahleye, bastondan, tespihe kadar, aklınıza gelebilecek tüm ahşap ürünlerde kullanılabilir."

Son zamanlarda sedefe olan ilginin arttığını vurgulayan Demir, "Özellikle bayramın yaklaşmasıyla turistik yerlerdeki satıcılardan gelen talep arttı. O nedenle bugünlerde biraz daha yoğun çalışıyoruz. Genel olarak ise son yıllarda sedefe olan ilginin arttığını söyleyebiliriz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.