Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nde 3 bin izleyiciyi ağırlayacak

Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nde 3 bin izleyiciyi ağırlayacak
İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Uygur:- "Kerbela oyununu Harbiye Muhsin Ertuğrul tiyatrosunda, Komşum Hitler oyununu ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde izleyicimize sunacağız"- "Bütün sanat dalları birbirinden değerlidir ama tiyatro benim içi

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde yaklaşık 3 bin izleyiciye tiyatro keyfini yaşatacak.

İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyecan içinde olduğunu belirterek, "Dünya Tiyatro Günü bütün tiyatro dünyasının, aynı anda aynı havayı, sevgiyi ve saygıyı kokladığı bir gün. İnşallah her sene bunu daha coşkuyla kutlarız. Bütün tiyatro dünyasına da Dünya Tiyatro gününün hayırlı uğurlu ve bol seyircili olmasını diliyorum. Alkışların sonsuza kadar süreceği ve tiyatro ateşinin bizleri her zaman aydınlatacağını bilmenin mutluluğuyla, yaşasın tiyatro" dedi.

Oyunların 27 Mart'ta ücretsiz sahneleneceğini kaydeden Uygur, şöyle konuştu:

"3 bine yakın seyirci bizim oyunlarımızı izleyecek. 'Kerbela' oyununu Harbiye Muhsin Ertuğrul tiyatrosunda, 'Komşum Hitler' oyununu ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesinde izleyicimize sunacağız. Ayrıca Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde 'Define Adası', Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde 'Piti', Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde 'Palyaço Prens', Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde 'Cimri', Üsküdar Muhasipzade Celal Sahnesi'nde 'Alaaddin'in Sihirli Lambası', Ümraniye Sahnesi'nde 'İki Kova Su', Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde ise 'Üzgün Ağaçlar Ülkesi' adlı çocuk oyunları iki seans halinde sahnelenecek."

Süha Uygur, Dünya Tiyatro Günü'nün çok özel bir gün olduğuna vurgu yaparak, "Tiyatro fedakarlık sanatıdır ve çok özel bir meslektir. Bütün sanat dalları birbirinden değerlidir ama tiyatro benim için bir adım daha önde olan bir sanat dalıdır." ifadelerini kullandı.

Sezon hazırlıklarına ilişkin de bilgi veren Uygur, şunları kaydetti:

"İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında mayıs sonunda, 'Martı' sergilenecek. Haldun Dormen, 'Şahane Züğürtler'i yapıyor. Zihni (Göktay) hocanın oynayacağı, Şehir Tiyatrolarının efsane oyunlarından 'Hisse-i Şayia' oyununun 100. yaşı. Bunlar ilk etapta hazırlıklarına başlanan oyunlar. Yaklaşık 8-10 oyun daha sezonda devreye girecek."

- Çocuk Şenliği 19 Nisan'da başlıyor

Genel Sanat Yönetmeni Uygur, "Daima Çocuk" sloganıyla 19-24 Nisan tarihleri arasında Çocuk Şenliği yapılacağını aktararak, "Birçok tiyatroyu davet ettik. Bir karnaval havasında şenliğimizi yapacağız. Muhsin Ertuğrul'un önünde açılışı yapılacak. Açılışa bütün çocuklarımızı davet edeceğiz. Onların dünyasına hitap edebilecek aklınıza ne geliyorsa, hepsini çocuklarımız için yapacağız. Çocuk atölyeleri olacak. Dışarıdan çocuk koroları gelecek. Kendi oyunlarımız ücretsiz olarak izlenebilecek. 5 günlük dolu dolu bir programımız var." diye konuştu.

Çocukların İstanbul'daki okullardan davet edileceğini sözlerine ekleyen Uygur, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konuda iletişim halindeyiz. Onlar da bu konuda bize çok destek veriyor. 23 Nisan, çocukların özel günü. Bu 5 günde, çocuklarımıza şenlik havasında hem tiyatro izletip hem de aktivitelerle mutlu bir hafta yaşatmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız da bu konuda ciddi bir biçimde çalışma yapıyorlar." dedi.

Süha Uygur, "Daima Genç" temasıyla 9-19 Mayıs tarihleri arasında ise "Genç Günler" etkinliğinin yapılacağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Birçok genç tiyatro, oyunlar hazırlıyor. Açılışı 8 Mayıs'ta yapacağız. Gençlerin çok sevdiği bir sanatçı arkadaşımız açılışta Açıkhava tiyatrosunda konser verecek. Tiyatro ile müzik iç içe olan sanatlar. Onun için de konserle açılışı yapıp, 19 Mayıs'a kadar da sahnelerimizde çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. Dışarıdan yazar arkadaşlar gelecekler. Oyun atölyeleri kurulacak. Konferanslar verilecek. İTÜ ile ortak bir çalışmamız var. Liseleri de davet edeceğiz ve bir sahnemizi liselere ayıracağız bu yıl. Dış yapımlar ve kurum içi yapımlar olacak. Ayrıca konservatuarları da buluşturacağız."

Gençlerin kendini göstermesi için Genç Günler'in çok değerli ve çok önemli olduğuna işaret eden Uygur, "Bu yıl 32. senesi. Genç arkadaşlarımız için inanılmaz bir fırsat. Belki diğer günlerde bu fırsat önüne gelemiyor yoğunluktan dolayı ama bu 10 gün içinde kendilerini gösterebilecekler. Geçmişte olduğu gibi, bütün arkadaşlarımız için hiç fark etmeden, o kapı sonuna kadar açılacaktır. Kendisi yazıp, yönetip oynayabilir ya da bunlardan sadece birini de yapabilir. Yeter ki seyircisiyle buluşsun ve beğenilsin ki biz de ona en büyük desteği vererek, 'senin oyununu bu sene repertuvara aldık' diyelim." ifadelerini kullandı.

- "Temmuz'da 12. Gece ile Makedonya'ya gidiyoruz"

Süha Uygur, yurtdışında yapılacak festival ve turnelere ağırlık vereceklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu sene nisanda 'Yaşasın Barış' isimli çocuk oyunumuz Almanya turnesine gidecek. Sadece turne değil, yurtdışındaki festivallere katılmak ve dışarıdaki tiyatroları da kendi yapacağımız bir festivale davet etmek adına da çalışmalar hazırlıyoruz. Festivaller çok önemli. Şehir Tiyatrosunun da birçok festivale katılması gerektiğine inanıyorum. Bir ekip oluşturuyoruz bu konuyla ilgili. Yurtdışında uluslararası festivallere katılmak konusunda son derece kararlıyız ve bunu yapacağız. Yapılması da gerekiyor. Temmuzda, '12. Gece' ile Makedonya'da Shakespeare Oyunları festivaline katılacağız. Çok güzel festivaller var. Hedeflerimiz arasında uluslararası festivallere gitmek öncelikli. Bunu da yapacağız."

Türkiye'de tiyatronun bugünkü durumuna da değinen Uygur, "Tiyatro altyapısı, bu ülkede çok zengin ve değerli. Gerçekten Türkiye'de müthiş oyuncular var. Hem kendi kurumumuzda, hem özel tiyatrolarda. İnanılmaz oyuncu arkadaşlarımız var. Tiyatro sevdası Türkiye'de çok yüksek. Gelen oyunların raporlarına bakıyoruz, hemen hemen bütün oyunlarımız doluya yakın oynanıyor. Bu da şunu gösteriyor, iyi tiyatro yaptığınızda seyirci size geliyor. Karşılıksız bırakmıyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.