Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı
Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, Brookwood Türk Hava Şehitliği’nde anma töreni düzenledi- Büyükelçi Bilgiç:-"Türk insanı şehitlerini hiçbir zaman unutmadığı gibi Çanakkale’den bugüne oluşan hafızasında kin ve nefreti değil, bu büyük acılardan çıkarılacak

LONDRA (AA) - Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı dolayısıyla Brookwood Türk Hava Şehitliği’nde anma töreni düzenledi.

İngiltere’nin en büyük mezarlığı Brookwood’da yer alan şehitlikteki törene Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk ile diğer ilgililer katıldı.

İngiltere’ye 1942 - 1945 yıllarında havacılık eğitimi almaya gelen ancak yaşanan çeşitli kazalarda şehit olan 14 Türk havacı teğmen ile 1836’da Londra’da hayatını kaybeden Mülazım Arif Bey’in naaşlarının bulunduğu şehitlikteki törene, İngiltere’de yaşayan bazı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları katıldı.

- Şehitlere şükran ve minnet

Büyükelçi Bilgiç, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin Çanakkale'de kaybettiği bir nesle rağmen yeniden doğmayı bildiğini belirterek, “Bir milletin bağımsızlığını kaybetmemesi için arkasına bakmadan düşman hattına yürüyen, dünyanın neresinde olursa olsun canlarını feda etmekten korkmayan şehitlerimizi şükran ve minnet duygularıyla doluyuz" dedi.

Türk insanının savaşta kendisine ateş edenlerle bile ekmeğini, suyunu paylaştığını hatırlatan Bilgiç, "Türk insanı şehitlerini hiçbir zaman unutmadığı gibi Çanakkale’den bugüne oluşan hafızasında kin ve nefreti değil, bu büyük acılardan çıkarılacak derslerle hep dostluk ve barış duygularını yeşertmeyi bilmiştir" diye konuştu.

Anma törenine, şehitliğin bulunduğu Woking ilçesinin belediye başkanı Derek McCrum da katıldı. Şehitliğe çelenk bırakan McCrum, 18 Mart nedeniyle ilçe belediye binasına Türk bayrağı astıkları bilgisini de verdi.

Büyükelçi Bilgiç, törenin ardından, geçen Aralık ayında hayatını kaybeden ve yine Brookwood Mezarlığı'nda toprağa verilen Kıbrıslı Türk tarihçi Prof. Dr. Salahi Sonyel'in mezarını da ziyaret ederek çiçek bıraktı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.