"Selam Tevhid'de Kumpas" Davasında Bylock Tutuklamaları

"Selam Tevhid'de Kumpas" Davasında Bylock Tutuklamaları
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandıkları tespit edilen tutuksuz 13 sanığın tutuklanmasına, 14 sanık hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına karar verdi- Toplam tutuklu sayısının 32'ye çıktığı dava, 10 Te

İSTANBUL (AA) - "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik firari sanıklar Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 81 sanığın yargılandığı davada, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullandığı tespit edilen 13 sanığın tutuklanmasına, 14 sanık hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına hükmedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde, 1 Mayıs Pazartesi günü başlayıp 3 Mayıs Çarşamba hariç 4 gün sıralı yapılan ve bu akşam sona eren kapalı duruşmalara, tutuklu sanıklar ve avukatlarının katıldığı, sanıklardan Halil Akdeniz, Çetin Öztürk, Cezmi Gücüyener, Yusuf Yolcu, Şahin Akdeniz ve Mehmet Şerif Güney'in savunmalarının alındığı öğrenildi.

Duruşmada, celse arasında mahkemeye İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıya göre, davanın tutuksuz sanıklarından, polis memurları Halil Akdeniz, Abdulkadir Ağır, Abdullah Şahin, Adem Demir, Ahmet Yurtsever, Bekir Enes Arı, Hasan Yüksek, Muhammet Yakup Acar, Murat Çobanoğlu, Mustafa Arsu, Mustafa Becerikli, Samet Sincar ve Serhat Taner Doğan'ın FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock kullandıklarının tespit edildiğinin tutanağa geçirildiği öğrenildi. Duruşmalara gelmeyen 14 tutuksuz sanığın da aynı yazıya göre ByLock programı kullandıklarının belirtildiği kaydedildi.

Tutuklu sanık ve sanık avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyetinin, ByLock kullandıkları tespit edilen 14 tutuksuz sanığın tutuklanmasına, aynı programı kullandıkları tespit edilen ancak duruşmaya gelmeyen 14 sanık hakkında ise tutuklamaya dönük yakalama emri çıkarılmasına hükmettiği belirtildi.

Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyetinin, duruşmayı, sıralı yapılmak üzere 10, 11, 13 ve 14 Temmuz 2017'ye ertelediği de dile getirildi.

Mahkeme heyetinin son aldığı tutuklama kararlarıyla dava kapsamında toplam 32 sanık tutuklu olarak yargılanacak.


- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Fetullah Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 sanık yer alıyor.

İddianamede, 122 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki olarak yer alıyor.

Mahkeme heyeti, davanın 3. duruşmasında, CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti.

Davanın 18 Mart'taki duruşmasında ise aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedilmişti. Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosyanın, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtay'a gönderildiği, diğer suçlar yönünden yargılamanın ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ettiği belirtilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.