Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

Selam ve doyurmak

Selam ve doyurmak

İnsan toplumsal bir varlık olup bir başkasının ilişkisine, dostluğuna ve sevgisine ihtiyaç duyar. Selam vermek kişiler arasında sağlıklı ilişki kurulmasının ilk merhalesini oluşturur. Selam; Dostluk, samimiyet, sevgi, tevazu, hayır duası ve karşı tarafa güven vermek gibi duygular mesajlar içerir.
Ashaptan bir adam Rasulullah’a (SAV) Ya Rasulullah, yapacağım en hayırlı şey nedir?’ diye sorar. Rasulullah da ona, “Yemek yedirmen ve tanıdık-tanımadık herkese selam vermendir.” buyurur.
Tokları doyuramaz ve tatmin edemezsin. Çünkü onlar için tatminin sınırı yoktur. Ve bu tatminsizlikleri onlara mutlulukta getirmez. Onlar için sürekli almaktır kural. Sen verdikçe sürekli sana yönelirler, senden yüz çevirmezler. Ne zaman verişlerin biter sofran kapanırsa, verenin de verdirenin de unutulduğunu görürsün. Onlar senin kendileri için yaptıklarını anlamazlar, ta ki sen onları doyurmayı bitirinceye kadar.
Yardımların ve ikramların, yüzlerinde oluşacak mutluluğu göreceğin ihtiyaç sahipleri olmalı. Sen verdikçe ihtiyaç sahibinin yüzündeki mutluluğu ve Verdirenden dolayı yaşayacakları şükrü göreceksin. Doyuracaksan fakiri doyur. Doyur ki mutluluğun ne olduğunu gör. Onların gözlerinde ki ışıltıyı, verenden çok verdirene yönelişini gör.
Sen verdikçe mutlu olursun, devamlı vermek istersin. O aldıkça mutluluğu, doyduğu karnının şükrünü de ruhunda hisseder, ama senden her aldığında da mahcubiyetini yaşar. Bir daha verse diye beklemez. O bilir ki Rabbi rızkını ayırmıştır. Sen olmazsan bir başkasını sebep kılacaktır.
Tatmin ve tatminsizliği, mutluluk ve mutsuzluğu görürsün.  Senden umudunu kesenin nasıl uzaklaştığını ve senin hakkında ki düşüncelerini görürsün. 
Selam verin gördüğünüz herkese. Çünkü selam, insanlardaki güzel huylardan birisidir.
Selam insanların kaynaşmasını, ayrılığa düşmemelerini sağlar.
Selam ver ama yüzün sirke satarak verme, gülümseyerek, sadaka değerinde ver.
Selam duadır, selam verirken sünnet olduğunu bilmeli ve selam verdiğinize dua etmeye niyet olmalı. Selam; verdiğiniz kişiye huzur, barış ve esenlik dilemek, kendinizden ona bir zarar gelmeyeceğinin ifadesidir.
Selam, insanların cemiyet içerisinde birbirlerine saygı ve hürmet gösterme şeklidir. 
Selamlaşma, kızgınlık ve dargınlık, kin ve nefret gibi insanlar arasında düşmanlığa sebep olan kötü huy ve davranışları da yok eder.
Selam; bir güzele, bir zengine hoş görünmek ve soytarılık olsun diye değil. Dünyevi menfaatler ve kendini göstermek için de değil. Selamı Allah rızası için, gördüğün herkese ver. Simitçiye çöpçüye, yaşlıya küçüğe, güzele çirkine ayırt etmeden ver. Fakire verdiğin selam, zengine ve güzele verdiğin selamdan daha değerlidir. O kimseler kendilerine de değer verildiğini, insan yerine konulduklarını anlasınlar ve karşılıksız olarak, riyadan uzak olan bu selamınız yerine ulaşsın.
Allah’ın selamı üzerinize olsun…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR