Selçuk Tıp’ta mucize ameliyat

Selçuk Tıp’ta mucize ameliyat
Kalbin içerisine yerleşen enfeksiyonun kalp kapağında yetmezlik ve darlığa neden olduğu saptandı. Aşırı kilo, hipertansiyon, astım-bronşit, diyabet, kronik karaciğer hastalığı ve yemek borusunda da varis olan hasta zorlu bir ameliyatla sağlığına kavuştu

55 yaşındaki Fatma Parmak, yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı şikâyetiyle birkaç hastaneye gittikten sonra Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine sevk edildi. Hastanenin acil servisinde hasta, yüksek ateşe bağlı enfeksiyon sebebi araştırılması için enfeksiyon hastalıkları servisine yatırılan Parmak’ın ekokardiyografide kalbin mitral kapağını tutan enfektif kitle görüldü. Kalbin içerisine yerleşen enfeksiyonun kalp kapağında yetmezlik ve darlığa neden olduğu saptandı. Aşırı kilo, hipertansiyon, astım-bronşit, diyabet, kronik karaciğer hastalığı ve yemek borusunda da varis olan hasta enfeksiyon tedavisinin ardından acil ameliyata alındı.

KONSEYDEN AMELİYAT KARARI ÇIKTI

Ameliyatı ekibiyle gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Büyükateş, “Kapakta hem darlığa hem yetmezliğe neden olan kalbin içerisine yerleşmiş bir enfeksiyon hali, hem kalbi hem de bütün organizmayı etkileyen ciddi bir durum. Bunun üzerine kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ve enfeksiyon hastalıkları servisi olarak aramızda yaptığımız konseyle hastanın erken ameliyata alınması kararını verdik. Ve hastamızı ameliyata aldık. Hastamızda enfeksiyon dışında aşırı kilo, diyabet, hipertansiyon, astım, bronşit, kronik karaciğer hastalığı ve yemek borusunda varis hastalıkları bulunuyor. Tüm bu hastalıklara ilaveten kalpteki enfeksiyon hali var. Bu kadar ek problemi olan bir hastayı ameliyata almak kolay verilecek bir karar değil. Riski çok yüksekti alternatif seçenek olmadığı için biz bu riski göze aldık. Hem kalbin kapağını tutan kalp yuvarlağına yayılan kitleyi çıkardık hem de onun üzerindeki enfeksiyon parçalarını tamamen temizledik.

su-tipta.jpg

ÇOK SIK GÖRÜLEN BİR VAKA DEĞİL

Çıkardığımız kapağın yerine de mekanik kalp kapağı taktık. Şuanda hastamız yoğun bakımda solunum cihazından ayrılmış durumda beslenmeye başladı. Genel durumu hızla toparlıyor. 3 gün içinde yatağında oturur yemeğini yer pozisyona geldi. Enfeksiyon tedavisine de enfeksiyon hastalıkları servisi devam ediyor. Çok sık görülen bir vaka değil. Bu vaka, kalp damar cerrahisinin en ciddi tablolarından bir tanesidir” dedi.

Hastanın bundan sonra hijyene dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Büyükateş, “Hastanın bundan sonra vücut temizliğine, el hijyenine dikkat etmesi ve doktor kontrollerini aksatmaması gerekiyor Bu kadar ek problemli bir hastanın bu kadar hızlı ayağa kalkması büyük bir başarı” diye konuştu. (Ebrar Küçükakın)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.