Oktay Mermer

Oktay Mermer

Selçuk Üniversitesi İlk 10’da

Selçuk Üniversitesi İlk 10’da

Selçuk Üniversitesi mezunu olarak,  bu hafta okuduğum bir haber ile üniversitemden bir kez daha gurur duydum.

TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık tarafından açıklandı.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile her yıl Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesi belirleniyor.

Değerlendirmeye alınan üniversite sayısının bu yıl 144'e çıktığını anlatan Sayın Bakan Fahri Işık, bünyesinde 50'den az akademisyen bulunan üniversitelerin endekse dahil edilmediğini ifade etti. 6 aylık çalışmanın ardından sıralamanın belli olduğunu bildiren Sayın Bakan, "Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi yine birincilik Orta Doğu Teknik Üniversitesinin olduğunu açıklarken, SELÇUK ÜNİVERSİTESİ  144 üniversite içinde 10. Sırada yer aldı.

Bu sene üçüncüsü açıklanan endeks çalışmalarına, YÖK ve TÜİK’in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TPE, Kalkınma Bakanlığı, TÜBA, TTGV, KOSGEB ve üniversiteler katkı sağlamışlar.

Selçuk üniversitesi  "girişimci ve yenilikçi üniversite" anlayışına göre kendini revize ederek,  2012 de 16. sırada, 2013 de 11. sırada iken 2014 de 10. sıraya gelmeyi başarmıştır.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversiteler, bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, girişimcilik ve yenilikçilik kültürü ile ekonomik katkı ve ticarileşme boyutları altında 23 göstergeye göre sıralanmış. 23 göstergeden oluşan endeks kapsamında yaklaşık 900 bin hücrelik veri seti 6 aylık yoğun bir çalışma sonunda toplanılmış ve çeşitli kontrollere tabi tutularak değerlendirmeye alınmışlar.

Mesela en önemli göstergelerden Fikri Mülkiyet Havuzu sıralamasında ilk 10’a giren üniversitelerde Selçuk Üniversitesi  1. sırada,  Girimcilik ve Yenilikçilik Kültürü sıralamasında ODTÜ’den sonra 2. Sırada,  Ekonomik Katkı ve Ticarileşme de  ise 9. Sırada  yer almış.  Son 3 yıldaki gösterge de şunu gösteriyor, yukarı doğru hızlı bir yükselme var ve inşallah önümüzdeki yıllarda 1.sıralarda  görmeyi de  Allah üniversitemize nasip eder.

Tabi ki bu tür başarılar, Konya şehrimiz  için önem taşımakta olup,  Selçuk Üniversitesi'nin  akademisyenleri, idari personelleri,  öğrencileri  ve  mezunları için bir gurur kaynağı olmuştur.

Bu başarının arkasında olanlardan başta gurur kaynağımız, İç İşleri Bakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU’na, birbirinden  değerli  14 milletvekilimize, Konya şehrini marka yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir AKYÜREK’e, Konya için çok çalışan Valimiz Sayın Muammer EROL beye,  Selçuk Üniversitemizin başarılı rektörü Sayın Prof. Dr. Hakkı GÖKBEL beye, Selçuk Üniversitesi Mezunları Derneği Başkanı Sayın Ertan ER beye, dekanlarımıza, bölüm başkanlarımıza, akademisyenlerimize, emeğe geçen idari personele, öğrencilere,  Konyalılar ve mezunlar olarak ayrı ayrı teşekkür ediyoruz ve her birini kutluyoruz. Herkesin emeğine sağlık.

 

Konyamızdaki diğer üniversitelerimize de bu tür başarılar örnek olacağını ve hep birlikte kenetlenerek onların da bu sıralamalarda en iyi sıralamada yer almak için gayret edeceklerini biliyorum.

Üniversitelerimize  destek veren meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının destekleri  ile ortak çalıştayların katkıları daha da artıracağı inancındayım.

Yazının özetine yakışır; Onlar hayırdan her ne yaparlarsa, elbette ondan yoksun bırakılmazlar. Allah, muttakileri bilendir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR