Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

SELÇUKLU EMANETİ BİZDE; MÜZESİ NEREDE?

SELÇUKLU EMANETİ BİZDE; MÜZESİ NEREDE?

Sultan Kılıç Arslan, büyük siyasi ve askeri yeteneği, uzak görüşlülüğü yanı sıra yönetimi altında yaşayan Müslüman ve Hristiyan halklara ve bilim adamlarına karşı gösterdiği şefkat, hoşgörü ve adil davranışlarıyla Türk tarihinin en büyük hükümdarlarından birisi sayılır. 1176 yılında Bizans İmparatoru Manuel’e karşı kazandığı Miryokefalon Zaferi ile          Bizans’a ağır darbe vurarak devletin siyasi kudret ve kuvvetini doruk noktasına getirmesi tarihin çok önemli bir dönüm noktasını oluşturur.” (Selçuklu Devletleri Tarihi, Prof. Dr.Ali Sevim; Prof. Dr. Erdoğan Merçil; Atatürk Kültür,Dil, Tarih Yüksek Kurumu Yayınları;1995) Malazgirt’ten sonra Bizans’a karşı kazanılan en önemli zaferin sonucunda hem 100000 altın savaş tazminatı alınmış, hem de üstünlük tamamen Selçuklu Devleti’ne geçmiştir.

         Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Miryokefalon Zaferi’nin 840. Yıldönümü kutlama hazırlıklarını elbette mutlulukla karşıladım. Başkanımızın “Selçuklu tarihini bilmek, Selçuklu sultanlarını hayırla yâd etmek, onların hatıralarını yaşatmak, onların mirasçısı olduğumuz duygusuna sahip olmak hepimizin vefa borcu” cümlesine katılmamak elde değil. Şanlı tarihimizin tüm zaferlerini coşkuyla kutlamalıyız.

        Biz Konya olarak tanıtımda çok başarılı değiliz; arz da da ilk olmayı hep kaçırıyoruz. . En önemli Selçuklu mirasçısı Konya  ancakSelçuklu Uygarlığı Müzesi 21 Şubat 2014 yılından beri Kayseri’de. Üstelik Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KAYMEK) üretimi Selçuklu Medeniyetini simgeleyen hediyelik eşyalar bu müzede satılmakta. Oysa Belediyemizin yıllardır sürdürdüğü çalışmaların ana hedeflerinden biri Selçuklu Medeniyeti’nin en önemli eserlerinin bulunduğu Alaâddin  Tepesi’ni açık hava müzesi hâline getirmek.

      Umuyor ve diliyorum ki Miryokefalon Zaferi’nin kazanıldığı alanı panorama müzesi vb. unsurlarlarla zenginleştirerek tanıtıma açarsak; kutlamaları kamuoyuna mâl etmeyi başarırsak; hele bir de planlandığı üzere Alaâddin Tepesi’ni açık havası Müzesi haline getirebilir; Kılıç Arslan köşkü restorasyonunu lâyığıyla sonuçlandırabilirsek diğer Selçuklu Eserleri ile birlikte Konya Selçuklu emanetinin gereğini yerine getirmiş olacaktır. Ben Konya’mdaki turizm acentelerinin günü birlik Konya gezilerini yerli ve yabancı konuklara yönelik olarak hazırlayarak gündeme getirmelerini diliyorum. Biliyoruz ki Konya’da yakın çevre gezileriyle gidilebilecek çok zengin kültür varlıklarımız tanıtıma açılmayı bekliyor.

KÖR AHMET

       Geçtiğimiz hafta değerli sanatçımız Ahmet Özdemir’i kaybettik. Mekanı cennet olsun, kendisine rahmet diliyorum. Eğer Urfalı Kör Ahmet olsa idi eminim Türkiye’nin yarısı kendisini canlı izlemiş olurdu. Biz burada da ne yazık ki Konya Kültür Geceleri gibi organizasyonlarla kendisini ülke gündemine çok da taşıyamadık.

BAYRAM

       Kazasız, belâsız, şehit ve gazi haberleri almadığımız; dualarımızın kabul; ibadetlerimizin makbul olduğu güzel bir Bayramın ülkemiz ve İslâm alemine nasip olmasını diliyorum. Elbette Konyaspor’umuzun tarihinin ilk Avrupa galibiyetini alması bayram sevincimizi katlayacak. Başarılar diliyorum. Sonuç ne olursa olsun ekibimiz coşkuyla desteklenmeyi ve takdiri hak ediyor. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR