Selçuklu Mezarlığı'nın 'Ortofoto Haritası' çıkarıldı

Selçuklu Mezarlığı'nın 'Ortofoto Haritası' çıkarıldı
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük İslam mezarlığında İHA yardımıyla fotoğrafları çekilen Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın "Vaziyet Planı" ve "Ortofoto Haritası" oluşturuldu.

Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ) yürütülen çalışmalar kapsamında, Ahlatilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın "Vaziyet Planı" ve "Ortofoto Haritası" çıkarıldı.

Ahlat'taki dünyanın en büyük İslam mezarlığında, İnsansız Hava Aracı (İHA) yardımıyla çekilen 500 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan haritayla, yerli ve yabancı ziyaretçiler mezarlık hakkında bilgi sahibi olacak.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İHA yardımıyla bütün mezarlıkların tespitinin üniversite imkanlarıyla yapıldığını belirterek, "Mezarlığın 'Vaziyet Planı'nın çıkarılması ve 'Ortofoto Haritası'nın oluşturulması için İHA ile Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 500 fotoğraf çekildi." dedi.

Bu çalışmayla mezarlığın daha anlaşılabilir ve incelenebilir olmasını sağladıklarını belirten Rektör Doğru, ildeki tüm kültürel varlıkları kayıt altına almayı ve var olan bilgileri arşivlemeyi amaçladıklarını söyledi.

"Dünyaya açmak en büyük emelimiz"

Üniversitenin altyapısının tamamlanmasıyla başta Ahlat olmak üzere, kentin diğer yörelerindeki bütün kültürel değerleri de ortaya çıkartmaya çalıştıklarını bildiren Doğru, şöyle devam etti:

"Üniversitemizin kuruluşuna kadar yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söylüyoruz. Ahlat'ın önemi herkesçe biliniyor. Aynı zamanda Ahlat, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde bulunan bir bölge. Bu nedenle bölgedeki çalışmaların daha hızlı yapılmasını da gerektiriyor. Ahlat'ın tarihi önemini tarihçiler, sanat tarihçileri, bilim insanları ve diğer kurumlar sürekli vurguluyor. Ahlat özellikle Selçuklu'ya başkentlik yapmış bir bölge. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin kurucularının dedelerinin mezarlarının olduğu bir yer. O yönden de Ahlat özellikle tarihimiz açısından çok önemli. Bizler de bu önemi gün geçtikte sadece vurgulamakla kalmayıp, çalışmalar yaparak ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunları bütün dünyaya açmak en büyük emelimiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.