Şems ilgi bekliyor

Şems ilgi bekliyor
Konya denilince akla ilk olarak Hz. Mevlana onunla birlikte de Şems gelir. Eskiden mezarlık olan Şems Parkı’nın içerisinde yer alan Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi yerli ve yabancı turistlerin ziyaret noktası olmaya devam ediyor

Her yıl binlerce kişiyi ağırlayan Mevlana Müzesine yürüme mesafesinde olan Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için herhangi bir bilgi bulunmaması dikkatlerden kaçmıyor.  Kulaktan dolma bilgilerin ardından gerçek bilgilere ulaşmak isteyen ziyaretçiler türbenin etrafında herhangi bir bilgiye ulaşamamaktan şikâyetçi.

TURİSTLER BİLGİLENMEK İSTİYOR

Geçtiğimiz yıl İslam Turizm Başkenti olan Konya birçok misafire ev sahipliği yaptı.  Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri için gelen binlerce kişi Mevlana Müzesi’nin ardından Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’ni ziyaret ediyor. Fakat türbeyi anlatan hiçbir yazının bulunmaması Mevlana Müzesi’nin gölgesinde kaldığını gösteriyor.

KISACA ŞEMS-İ TEBRİZİ CAMİİ VE TÜRBESİ

Bugünkü yapı 1510 yılında Abdürrezakoğlu Emir İshak Bey tarafından mescitle birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiştir. 13. Yüzyılda yapıldığı ileri sürülen alan Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi’nin kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Cami bölümüyle bitişik durumda olan türbe, içten tavanlı dıştan sekizgen tambur üzerine piramidal külahla örtülüdür. Eyvan şeklinde olan türbe mescide kalem işi süslenmiş ahşap Bursa kemeriyle açılır. Üzeri örtülü sandukanın altında önceleri kuyu bulunduğu söyleniyorsa da araştırmalar neticesinde burasının kuyu değil mumyalık olduğu anlaşılmıştır. Gövdesi taştan tambur ve külahı ise tuğladan yapılan türbe 1977 yılında tamiri sırasında orijinalliğini biraz kaybetmiştir. (Dilhan Türker)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.