Sessiz katile dikkat!

Sessiz katile dikkat!
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Duransoy, soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak, “Sessiz katile dikkat edin. Bilinçli olarak sobalarınızı kullanın” dedi.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, ortaya ısınma problemi de çıkıyor. Fiyatının uygun olması nedeniyle bazı vatandaşlar tercihlerini sobadan yana kullanıyor. Ancak sobanın bilinçsiz kullanımı ölümlere davetiye çıkartıyor. Bilinçli kullanımının önemine dikkat çeken Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Duransoy, “Zehirlenmeler, çoğunlukla bilinçsiz kullanımdan dolayı ortaya çıkıyor. Bu nedenle vatandaşların soba kullanımını konusunda bilinçlenmesinde en önemli görev sivil toplum kuruluşlarına, valiliğe ve belediyelere düşüyor. Bu kurumlar tarafından ücretsiz olarak soba kullanım kavuzlarının dağıtılması gerekiyor. Karbon monoksit iyi yanmayan yakıttan çıkan bir gazdır. Bu gazın rengi kokusu tadı yoktur. Onun için sessiz ölüm ya da sessiz katil diyoruz” diye konuştu.

SOBALI EVLERE DEDEKTÖR UYARISI

Duransoy, soba kullanımı konusunda dört ana hususa dikkat çekerek ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; “Standartlar dahilinde bir cihaz, sobaların bakımı, bacaların bakımı ve dikkatli kulanım… Bu dört ana maddeye dikkat edilmeli. Öncelikle kaliteli soba alınması gerekiyor. Bacaların senede en az iki kere temizlenmesi ve tek bir bacaya tek bir soba takılması gerekiyor. Sobayı yakarken mutlaka üstten, kağıt ve çırayla tutuşturulmalıdır. Tutuşturma esnasında kesinlikle patlayıcı madde kullanılmamalıdır. Ayrıca sobaların tamamen doldurmaması gerekiyor. Mümkünse yatak odalarına soba kullanılmamalı. Zorunlu bir durum var ise uyurken sobalar söndürülmeli. En çok zehirlenmenin olduğu lodoslu havalarda soba yakılmaması gerekiyor. Özellikle sobalı evlerde karbon monoksit gazını hisseden dedektörler var. O dedektör hayat kurtarıyor. Dedektörler, bu nedenle sobalı evlerde mutlaka bulunmalı.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.