Ziya Uysal

Ziya Uysal

ŞEYTANI TANIMAK (1)

ŞEYTANI TANIMAK (1)

Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim, Allah adıyla başlarım. Şeytan insanın düşmanıdır (7/22). Onun bir adı da “İblis” tir (7/16-17). Şu anda onu tanıtmak ve açık etmekle onun hiç istemediği bir işi yapıyorum. Çünkü şeytan, insanlar kendisini hiç tanımasın diye çabalar. Hatta kendisini hiç kimse hatırına bile getirmesin ister.  İnsanın yaptığı tüm zarar ve kötülüklerde önemli bir payının olduğu hiç bilinmesin, hiç anlaşılmasın ister. İnsanlar onu aklına bile getirmesin diye kendini hep gizlemeye çalışır. Bunu da çoğu kez başarır. O çok zeki, sinsi ve kurnazdır ama akılsız ve ahmaktır. Öyle olmasaydı sonsuz rahmet sahibi olan Allah’ın bile lanetine uğramazdı. Ahmak olmasaydı Adem Peygamberin yaptığı gibi tövbe yolunu seçerdi.   

Şeytan, kendisi somut bir şey yapamaz ancak insanlara yaptırır. Etkilediği insanları da kendine benzetir, kendisi gibi onları da ahmaklaştırır. Bir canlı bombanın o eylem için hiçbir mantıklı gerekçesi olamaz. İnsan aklına hakaret sayılan canlı bomba ahmaklığı bunun canlı örneklerinden biridir. Kuranda şeytandan bahseden, onu tanıtan 133 civarında ayet vardır. Onların tefsirini, hiç değilse mealini okumak, bunlar üzerinde düşünmek, hayattaki canlı örneklerini görmeye çalışmak, sonuçta şeytanı tanımak ve yaşamımızdaki şeytanca işlerin sürekli farkında olmak insan için hayati öneme sahiptir.  

Sadece bir yol verme yüzünden insanları çıldırmış boğalar gibi birbirine saldırtan odur. Böyle sudan sebepler yüzden cinayet bile işleyen insanları, asıl kışkırtan şeytandır. Şeytan onları ilk önce saçmaladıklarını fark edemeyecek kadar sersem ve ahmak hale getirir, sonra eyleme geçirir. İnternetteki şifrelerini kırarak başkalarının banka hesaplarını boşaltan siber hırsızlar da çok zekidir. Ama şeytanın elinde onlar da şeytanlaşmış oldukları için onlar da akılsız birer ahmak haline gelmişlerdir. 

Şeytan ateşten yaratılmıştır (7/12) ve cinlerdendir(34/60). İnsanlardan ve cinlerden de şeytanlar vardır. İnsan şeytanları (Şeytanlaşmış insanlar) bizim için daha tehlikelidir (6/112). Şeytanlaşmış insanlar ve cinler de aslında birer ahmaktır. Çünkü onlar da şeytan gibi çirkinlik, zarar ve kötülükten başka bir şey düşünmezler. İyi, güzel ve faydalı işleri olmayan, Allah’a karşı gelen bir varlığın akıllı olduğu söylenemez.

Milli Güvenlik Kurulumuz, tehdit algılaması sıralamasında siber tehlikeyi en başa koymakla çok isabetli bir karar almıştır. Çünkü internet, uzaktan yönlendirme gibi ileri teknolojilerde öne geçmiş milletlerin çoğu adeta şeytanın veya şeytanlaşmış insanların denetimine girmiştir (34/62). Böyle ülkelerin dünya siyaseti de şeytanca yürüyor. Bunlar sözde iyilik yapmaya gittikleri ülkelere bile zulüm, kan ve gözyaşı götüren ülkelerdir.  Böyle ülkelerin STK, firma ve sözde hayır kurumları bile şeytanın mantığıyla hareket ediyor. Ama sonunda şeytanlıklarıyla birlikte yok olacaklardır. Çünkü batıl yok olmaya mahkûmdur (17/81).  

Yıllar önce ABD’nin şeytan ve cinlerden yararlanmak üzere bilimsel araştırmalar yaptığını duyunca çok şaşırmıştım. Sebe Suresinde cinlerin, Süleyman Peygamber tarafından inşaat gibi çeşitli işlerde çalıştırıldığını bildiren ayetler vardır. Ama Allah ve Resulü bize şeytanlardan ve cinlerden uzak durmamızı emretmiştir. Onların yakınımızda bile bulunmaması için Allah’a sığınmamız istenmiştir (23/97-98).

 

Şeytan internet, cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi elektronik aygıtları icat etmiyor. O ancak bilimi, teknolojiyi ve böyle teknoloji ürünlerini barışçıl, faydalı alanlarda değil,  zararlı ve kötü alanlarda kullanmaları için insanları yönlendiriyor. Örneğin atom keşfedilince ilk olarak bomba yapımında kullanılmıştır. Aslında şeytanın hilesi çok zayıftır (4/76). Ama onu tanımak ve ondan korunmayı öğrenmek gerek. Allah’a emanet olunuz.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR