SGK Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi Yönetmeliği

SGK Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmesi Yönetmeliği
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmelerinin/Protokollerinin Hazırlanması ve Akdedilmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi- SGK'nın, sağlık hizmetleri sunumunda, gerekli gördüğü hallerde sağlık hizmeti

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), sağlık hizmetleri sunumunda, gerekli gördüğü hallerde sağlık hizmeti sunucuları tarafından sözleşme veya protokol kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin veri ve bilgiye ulaşma ve temin etme hakkı bulunacak. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık bilgilerinin gizliliği esas olacak.

SGK Sağlık Hizmeti Satın Alım Sözleşmelerinin/Protokollerinin Hazırlanması ve Akdedilmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri, SGK ile yurt içindeki ve/veya yurt dışındaki sağlık hizmeti sunucuları arasında yapılan sözleşme veya protokoller yoluyla yürütülücek.

Sözleşme veya protokoller yoluyla satın alınacak sağlık hizmetleri, bu hizmetlerin 24 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde tanımlanan sağlık hizmeti sunucularının hangilerinden karşılanacağı ile sağlık hizmetlerinin satın alımına ilişkin kurallar, SGK tarafından belirlenecek.

SGK, sunulan sağlık hizmetleri karşılığında, sağlık hizmeti sunucularına ilgili mevzuat ile sözleşme veya protokollerde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda ödeme yapacak.

Kurumca genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile sağlık hizmeti sunucularına, fazla veya yersiz yapıldığı belirlenen her türlü ödeme, ilgili mevzuata göre geri alınacak.

- Bilgilerin gizliliği esas

SGK'nın, sağlık hizmetleri sunumunda, gerekli gördüğü hallerde sağlık hizmeti sunucuları tarafından sözleşme veya protokol kapsamında sunulan hizmetlere ilişkin veri ve bilgiye ulaşma ve temin etme hakkı bulunacak. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık bilgilerinin gizliliği esas olacak.

Sözleşme veya protokollerin akdedilmesine ilişkin süreç ile bu aşamada ibraz edilmesi gereken belgeler, SGK tarafından belirlenecek.

Sözleşme veya protokollerde, ceza koşulu ve/veya fesih gerektiren fiiller, fesih uygulama kriterleri ile sözleşme veya protokol yapılmayacak sürelere yer verilebilecek. Bu süreler sonunda sağlık hizmeti sunucusunun başvurusu halinde gerekli şartları taşıyanlarla sözleşme veya protokol yapılabilecek.

Sözleşme veya protokollerde ceza koşulu veya fesih uygulamasını gerektiren fiillerin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu yönünden de suç oluşturması halinde, ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

SGK tarafından bu yönetmelikte belirlenen koşulların gerçekleşmesi halinde ilgili mevzuata uygun şekilde sözleşme veya protokollerde değişiklik yapılabilecek.

Sözleşme veya protokollerde sağlık hizmeti sunucularının, SGK'dan doğmuş ve doğacak alacaklarını devir ve temlik edemeyeceğine ilişkin hükümlere yer verilecek.

Sözleşme veya protokollerde, sağlık hizmeti sunucularının kişilere ve SGK'ya ait bilgilerin gizliliği ile ilgili yasal yükümlülüklere uyacağına ilişkin hükümler bulunacak. Ayrıca, sağlık hizmeti sunucularının sahip, unvan, ortak ve adres değişiklikleri ile devri halinde hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümlere yer verilebilecek.

Yönetmeliğe göre, sağlık hizmeti sunucularının işletme hakkının devri, kiralama dahil işletmenin devri gibi sonuç doğuracak. Bu kapsamda devreden ile devralanın her türlü SGK alacakları yönünden müşterek ve müteselsil sorumluluğu devam edecek. Hem devredenin hem de devralanın SGK alacakları tahsil edilmeden devralan sağlık hizmeti sunucusuyla sözleşme veya protokol yapılmayacak.

SGK tarafından sözleşmesi feshedilmiş sağlık hizmeti sunucuları ile feshe neden olan fiillere bağlı olarak oluşan SGK alacakları tahsil edilmeden ve fesih süresi tamamlanmadan yeni bir sözleşme yapılmayacak.

- SGK, inceleme ve denetim yapmaya yetkili

SGK, sözleşme veya protokol kapsamında her türlü inceleme ve denetim yapmaya ve buna ilişkin kurallar belirlemeye yetkili olacak.

SGK, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi sağlık hizmeti sunucuları tarafından yatan ve/veya günübirlik tedavi kapsamındaki hastalarda kullanılacak tıbbi malzemeleri ve temini zorunlu ilaç ve ilaç gruplarını, tıbbi malzeme tedarikçilerinden veya ecza depolarından temin etmek amacıyla sözleşme yapabilecek. SGK tarafından bu sağlık hizmeti sunucularına yapılan ödemeler, sağlık hizmeti sunucusunun SGK'daki alacağından mahsup edilecek.

Sözleşme veya protokollerin geçerlilik süresi 6 aydan az olamayacak. İhtiyaç duyulan alanlarda oluşturulacak alternatif geri ödeme modelleri üzerinden sağlık hizmetinin finansmanı için yapılacak sözleşmelerde süreyi SGK tespit edecek.

İlk defa sözleşme veya protokol yapılacak sağlık hizmeti sunucuları, mahalli sağlık hizmeti sunumu ihtiyacı, kamu yararı, aktüeryal denge, sözleşme talep eden sağlık hizmeti sunucusunun ve o bölgedeki diğer sağlık hizmeti sunucularının niteliği değerlendirilerek SGK tarafından belirlenecek.

Yeni dönem için sözleşme veya protokolü yenilenecek sağlık hizmeti sunucuları da hasta memnuniyeti, kamu yararı, aktüeryal denge ve verimlilik gibi ölçütler değerlendirilerek SGK tarafından tespit edilecek.

Halen yürürlükte bulunan sözleşme veya protokoller, bu yönetmelikte yer alan sağlık hizmeti satın alım sözleşme veya protokollerinin hazırlanması, akdedilmesi ve yürürlüğe konulmasına ilişkin hükümlerden etkilenmeyecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.