Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

SICAK GELİŞMELER

SICAK GELİŞMELER

Üç konu üzerinde her zaman uyarılarım oldu. Piyasaları endişelendiren gelişmelerin en önemlileri olduğunu vurguladım. Bugün için geldiğimiz nokta tam da işaret ettiğimiz gibi bunların daha önce olabileceğini tahmin edebilmekte bizim ayrıcalığımız olsa gerek.

     Neydi bu üç gelişme bir hatırlayalım. FED demiştik, ABD merkez bankası her zaman gündemde kalmaya devam edecek. Çünkü FED, aralık ayında faiz artırmaya çok yakın. 2016 yılı içerisinde de her ay faiz artırma olabileceği de bir gerçek. Her ay faiz artırımı olup olmayacağı ile ilgili tartışmalar sürecek ve faiz artışı içerisindeki piyasalar bu süreyi endişeyle geçirecek. Tabii ki bu süreçte dalgalanmalar sürecek, bizim için negatif bir durum olduğunu söylemek lazım.

   İkinci konu Ali Babacan’ın yeni kabinede olup olmayacağı ile ilgili beklentiler. Bugün Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından kabine açıklandı. Sayın Ali Babacan yeni kabinede yer almadı. Piyasalar buna ilk etapta biraz sert tepki verdi. Dolar/TL 2,860 seviyelerinden hızla 2,885 seviyelerine gitse de daha sonra tekrar 2,865 seviyelerinde dengelenmeye çalıştı. Ben piyasalardaki tepkinin önümüzdeki günlerde biraz daha sert olmasını bekliyorum. Çünkü yabancıların beklentisi Ali Babacan’ın ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olması yönündeydi. Bunun tepkisi olacağını bekliyorum. Bu gelişmede bizim için olumsuz bir gelişmedir.

     Üçüncü konu ise altını kırmızıçizgilerle yazdığımız Suriye sınırımızda yaşanabilecek gelişmeler demiştim. Önceki gün sınır ihlali yapan bir Rus savaş uçağının düşürülmesi. Bu gelişme bütün piyasaların birinci gündem maddesiydi. Borsa İstanbul % 2 kayıp vererek 77,750 puana kadar geriledi. Döviz piyasalarında ise dolar/TL sabah 2,845 seviyelerinden açılmıştı. Bu haberler sonrası dolar/TL 2,870 seviyelerine kadar tırmandı. Bu yaşanan gelişme yeni kabine açıklamasını bile geride bıraktı. NATO acil toplantıya çağrıldı. Rusya uçağının Suriye sınırları içerisinde de düşürüldüğünü iddia ediyor.

     Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye uçağının Türkiye sınırlarını ihlal ettiğini gösteren bir iz haritası yayınladı. Netice olarak bu işin daha fazla uzayacağı kesin ve düşürülen bir uçak, kayıp olan bir personel var. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili de piyasalarda da endişeler yaşanmaya devam edecek.

     Bu sıcak bölgede böyle bir şeyin olabileceğini daha öncede yazmıştım. Suriye sınırımızda yaşanacak gelişmeler her şeye gebe demiştik. Bu günkü tabloda bunu yansıtıyor.

 -----FED faiz artırımı

-----Kabinedeki resim

-----Suriye sınırımızdaki yaşanacak gelişmeler

     Kabinedeki durum belli oldu. Piyasalar bunu hazmetmeye çalışıyor. Önümüzdeki süreçte yabancıların nasıl bir tepki vereceğini göreceğiz. Bundan sonra belirsiz olan FED faiz artırımlarına ve Suriye sınırımızda yine yaşanabilecek gelişmelerdir. İnşallah ülkemiz ve milletimiz için hayırlısı neyse o olur tek temennimiz budur.

   Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının toplantısı vardı. Piyasaların beklentisi Merkez bankasından faizlerle ilgili bir adım atılmayacağı şeklindeydi. Merkez beklenildiği gibi faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Merkez bankası da ilk adımın FED’den gelmesini bekliyor diye düşünüyorum. Çünkü Merkez Bankası Başkanımız Sayın Erdem Başçı daha önceki açıklamalarında FED’in atacağı adımları bekleyeceğiz gerektiği zaman biz de harekete gececeğiz demişti.

     Sonuç olarak piyasaların biraz daha ısındığı bir sünece giriyoruz. Dövizde ve borsalarda hızlı hareketler bekliyorum. Dikkatli olmak lazım. Çünkü piyasalar sıcak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR