Sıcak Hava Migren Ataklarını Tetikliyor

Sıcak Hava Migren Ataklarını Tetikliyor
Hava sıcaklığının ve nem oranının artması, bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısına yol açan migren ataklarını tetikliyor

ANKARA (AA) - Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Zülküf Önal, migrenin, nöroloji kliniklerinde en sık başvuru nedeni olduğunu belirterek, migrenin orta veya ağır şiddette kendini gösterdiğini ve kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Önal, migrenin bulantıya da yol açtığını ifade ederek erkeklere oranla kadınlarda üç kat daha fazla görüldüğünü vurguladı. Tipik migren ağrısının, başın tek tarafında, zonklayıcı karakterde yaklaşık 4-72 saat kadar sürebildiğini dile getiren Önal, "Beraberinde kusma, ışık ve sesten rahatsızlık duyma gibi şikayetlere de yol açar. Fiziksel aktivite ile artan bir ağrı tipidir. Hastaların yaklaşık üçte birinde aura denilen ağrı öncesi garip kokular, gözde ışık çakmaları ve garip hislerle başlayıp ağrı ile devam eden bir süreç söz konusu olabilir." dedi.

"Sıcak havada bol su tüketilmesi ağrı ataklarını seyrekleştirir"
Migren ataklarının, birçok nedene bağlı olarak tetiklenebildiğine dikkati çeken Önal, "Bunların başlıcaları, diyet, açlık, alkol tüketimi, çeşitli katkı maddeleri, çikolata, uykusuzluk, aşırı uyku, hormonal değişiklikler, menstürasyon, evresel faktörler, ışık parıltısı, koku, yükseklik, hava değişiklikleri, fiziksel yorgunluk, egzersiz, stres ve kaygı, kafa travması ve bazı ilaçlar olarak sayılabilir." diye konuştu.

Hava durumunun da migren ataklarında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Önal, nem oranı ve sıcaklıktaki değişikliğin, rüzgarlı, aşırı kuru veya tozlu havanın migren ataklarını tetiklediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Önal, "Hava durumundaki değişikliklerden kaçınmak mümkün olmadığı için sıcak havalarda bol sıvı tüketilmesi, serin ve gölge yerlerde bulunulması, uyku düzeninin sağlanması ağrı ataklarının daha hafif ve daha seyrek gelmesini sağlayabilir." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.