Sıcak havalar ormanları tehdit ediyor

Sıcak havalar ormanları tehdit ediyor
Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları ile düşük nem, ormanlarda yangın riskini artırıyor- İKÇÜ Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Genç:- "İzmir ve Manisa'da geçen sene şubat sonu ve mart başını kapsayan 10 günlük sürede 1 yangın

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıkları ile düşük nem, ormanlarda yangın riskini artırıyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığındaki artış nedeniyle orman yangınları açısından geçen yıllara göre daha riskli bir sezona girildiğini belirtti.

Bu yıl şubat ayının çok sıcak geçtiğini ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin neredeyse 2 katına çıktığını anlatan Genç, "Gün ortası hava sıcaklığının 20-25 derecenin üstüne çıkması, nispi nemin yüzde 40'ların altına düşmesi anlamına geliyor ve yangın riski de artmaya başlıyor" dedi.

Sıcaklığın yükselmesi ve nispi nemin yüzde 15'in altına inmesi sebebiyle yangının yayılma hızının çoğaldığına dikkati çeken Musa Genç, rüzgarın da eklenmesiyle yangınların kontrolünün zorlaştığını dile getirdi.

- 10 günde 12 orman yangını

İlkbahar yağışlarının kesilmesi ile sonbahar yağışlarının başlaması arasındaki dönemin "yüksek yangın riskinin olduğu sezon" olduğunu belirten Genç, bu yıl şubat sonu ve mart başında orman yangını sayısının sıcaklığa bağlı olarak arttığını ifade etti.

Genç, şöyle devam etti:

"İzmir ve Manisa'da, geçen sene şubat sonu ve mart başını kapsayan 10 günlük sürede 1 yangın çıkmıştı ve 7 hektar alan zarar görmüştü. Bu sene sayı, 12'ye çıktı ve 70 hektar alan zarar gördü. Orman Bölge Müdürlüğü, müdahale açısından yeterli donanıma sahip ve 2015'te ortalama 13 dakikada yangınlara müdahale etmiş ancak hava sıcaklığı çok arttı. Bütün ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu ve en kısa sürede olaylara müdahale ettiğini biliyoruz."

Yanıcı madde, yakıcı madde ve oksijenden oluşan "yangın üçgeni" kavramına işaret eden Genç, özellikle sıcaklık nedeniyle yanıcı maddenin daha kuru hale geldiğini ve bir izmaritin bile büyük bir yangına neden olabileceğini vurguladı.

İç Anadolu'dan gelen kuru rüzgarların da yangının büyümesine neden olduğunu anlatan Genç, "Orman yangınları açısından geçen yıllara göre çok daha tehlikeli bir döneme giriyoruz" dedi.

- Türkiye'deki ormanların yüzde 58'i yüksek risk altında

Ülkedeki ormanlık alanların yaklaşık yüzde 58'inin 1'inci ve 2'nci derecede yüksek risk taşıyan bölgelerde yayılış gösterdiğini belirten Genç, "Ormanların ancak yüzde 5,5'i düşük seviyede yangına hassas bölgelerde yer almış durumda. Kahramanmaraş'tan Akdeniz ve Ege'yi takiben İstanbul'a ulaşan bin 700 kilometrelik bantta 12 milyon hektar ormanımız bulunuyor" diye konuştu.

Musa Genç, Türkiye'de yangın çıkma riski en yüksek bölgelerin de sırasıyla Muğla, Antalya ve İzmir'de olduğunu açıkladı.

- "Orman yangınlarının yüzde 96'sı insan kaynaklı"

Hava koşullarına müdahale edilemeyeceğini, Orman Bölge Müdürlüklerinin de gerekli çalışmayı dünyaya örnek olacak şekilde gerçekleştirdiğini dile getiren Musa Genç, vatandaşın da orman yangınları konusunda duyarlı olabileceğini ifade etti.

Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 96'sının insan kaynaklı olduğunu aktaran Genç, "Tarla açmak, mülkünü genişletmek maksatlı yangın çıkarma eylemleri olduğu gibi ihmalden de kaynaklanan çok sayıda yangın görebiliyoruz" dedi.

Özellikle yüksek riskli döneme dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Genç, sıcak ve kurak dönemlerde piknik alışkanlığından vazgeçilmesini, yakılan ateşlerin suyla söndürülmesini, şişe, cam parçaları ile izmaritlerin orman alanına atılmamasını istedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.