Sıcak havalarda alerjiye dikkat

Sıcak havalarda alerjiye dikkat
KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, alerjiyle ilişkili tüm...

KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, alerjiyle ilişkili tüm hastalıkların giderek artma eğiliminde olduğunu ve özellikle polen alerjisinin insanların yaşam kalitesini son derece etkilediğini bildirdi.

Kalpaklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, havaların ısınmasının çoğu insan için sevinç kaynağı olurken, saman nezlesi (polen alerjisi) olanlar için kötü haber anlamına geldiğini belirtti.

İklim değişikliklerinin alerjik hastalıkların artışına yol açtığını vurgulayan Kalpaklıoğlu, "Çalışmalara göre, atmosferde artan karbondioksit düzeyleri sıcaklık artışına ve bitkilerin daha çok polen üretmesine ve polen mevsiminin uzamasına yol açarak alerjen durumu arttırmaktadır. Üstelik sadece polen değil, ısı artışına bağlı rutubet artışı küf mantarı gibi diğer alerjenlerin de miktar ve mevsiminde uzamaya yol açmaktadır. Veriler incelendiğinde alerjik bireylerin şikayetlerinin geçmiş 10 yıla göre ortalama 2 hafta daha erken ortaya çıktığını, ancak daha erken sonlanmadığı ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

Kalpaklıoğlu, polen alerjisinin bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Alerjik şikayeti olan hastaların mevsim gelmeden alerji uzmanına başvurmaları gerektiğine değinen Kalpaklıoğlu, tanı ve tedavi almalarının, hem semptomların hem de hayat kalitelerinin düzelmesine yol açması açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.