Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

Sigara içenleri kendi haline bırakalım

Sigara içenleri kendi haline bırakalım

Dünyanın en sevilen ölüm aracı olan tütün ve tütün mamulleri ve başta sigara olmak üzere en çok satılan ürün. Her ülke bu ürünün kullanımıyla ilgili yasal ve sosyal mücadeleyi veriyor. Ama ne yazık ki sigara içenlerin sayısı azalması gerekirken nüfus artışına paralel olarak artıyor.

Demek ki insanlar bu yolla ölmeyi tercih ediyorlar. Onun için sigara içenleri kendi haline bırakmak  ve özgürlüklerini yaşamasına izin vermek gerekir. Nasıl bir özgürlükse?

Ama ne yazık ki sadece kendileri zarar görse mesele yok. Çevresine, ailesine acı çektirmesi onları da yavaş yavaş zehirlemesi olmasa hiç karışmayalım diyeceğim de olmuyor işte.

Uzmanların raporuna göre: Sigarada var olan ve fiziksel bağımlılıktan sorumlu olan nikotin, renksiz- kokusuz ve oldukça zehirli bir maddedir. Böcek ilacı yapımında bile kullanılmaktadır. Sigara içiminde dolaylı ve çok yavaş olarak kana geçmektedir; metabolizma hızı ile alım hızı dengelidir, dolayısıyla vücutta birikim yapmaz ve güçlü bir uyuşturucu madde olduğu için bir süre sonra tolerans gelişir, yavaş yavaş ölüme giden yolları kolaylaştırır.

Si­gara paketleri üzerindeki sağlığı, dolayısıy­la yaşamı tehdit eden değerlere karşı bireyleri uyarıcı mesajlara bir göz atarsanız:

* Sigara içmek Öldürür
* Sigara içmek Size ve Çevrenizdekilere Ciddi Zararlar Verir
* Hamile iken Sigara içmek Bebeğe Zarar Verir
* Sigara içenler Genç Yaşta Ölür
*  Sigara içmek Ağrılı Ve Yavaş Bir Ölüme Neden Olabilir
* Sigara içmek Damarları Tıkar, Kalp Krizine Ve Felçlere Neden Olur
* Sigara içmek Ölümcül Akciğer Kanserine Neden Olur
 

Bu kadar insanı ölüme yaklaştıran ve bu kadar sevilen başka bir içimlik var mı? Ne olmuş yani adamın bir içimlik sigarasına neden karışıyoruz ki? Bırakın içsin ve yavaş yavaş ölsün. Yeterki çevresine zarar vermesin.

Dünya Tütün Atlasında sigaraya bağlı ölümlerin yüksek olduğu ülkeler siyah renkle yer almaktadır. Türkiye söz konusu  atlasta siyah renkte gösterilmektedir

Türkiye’deki erkeklerinin neredeyse yarısı (%48) sigara kullanıyor ve erkeklerin sigara içme oranı Batı Avrupa ülkelerinin hepsinden daha yüksektir. Kadınların %15’i sigara kullanmaktadır ve bu oran giderek artmaktadır.

Yüksek sigara kullanımı oranları erken ölümlerde, yüksek sağlık harcamalarında ve verimlilik kaybında önemli bir rol oynuyor. Her yıl tütün ile bağlantılı hastalıklar sebebiyle 50.000’in üzerinde vatandaşımız ölüyor. Sigara ile alakalı hastalıklar, erkekler arasında en yaygın ölüm sebebidir.  Erkek egemenliği bu alanda da sürüyor.

Öte yandan ülkemizde ve pek çok ülkede tütün ve tütün mamullerinden alınan yüksek  vergiler  bütçeye önemli gelir kaynağı sağlıyor. Dünyada sigara piyasasını elinde tutan büyük firmalar reklam pastasına büyük destek sağlıyorlar.  Kim bu musluğun kesilmesini ister ki?

Öyle veya böyle sigara içenlerin özgürlüğüne karışmayalım ama içmeyenleri de içenlerden korumak için çaba göstermeliyiz. Dumansız  hava sahası hepimizin özlemidir.

ÇETİNCE:  Parasını el alır, dumanını yel alır, zararı sana kalır?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR