Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

Sigara içmeden 24 saat durabilir misiniz?

Sigara içmeden 24 saat durabilir misiniz?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada 31 Mayıs tarihinde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir. Yani 31 Mayıs “Dünya Sigarasız Günü” dür.

Hoş geçtiğimiz 9 Şubat tarihi ise “Sigarayı Bırakma Günüydü”  ama kaç kişi bıraktı ki?

Her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen sigara kullanımını azaltmak ve tütün kullanımının sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi  amacıyla alınan önlemlerden birisi de yasal olarak sigara paketleri üzerinde sigaranın zararlarına ilişkin uya­rıcı ifade ya da yazılar koyma zorunluluğudur.

Siga­ra paketleri üzerindeki uyarılar, tütün kullanımı­nın önlenmesi yönelik çok önemli bir adımdır. Ama ne kadar etkilidir bilemiyorum.

Son 10 yıldır si­gara paketleri üzerinde yazan ve sağlığı, dolayısıy­la yaşamı tehdit eden değerlere karşı bireydeki ilgili alıcıları uyandıran mesajlardan  bazı örnekler verirsek:

* Sigara içmek öldürür.
* Sigara içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir.
* Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir.
* Sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır.
* Sigara içenler genç yaşta ölür.
* Sigara içmek kan akışını yavaşlatır. sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.
* Sigara içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur.
* Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir.
* Sigara içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur.
* Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur.
* Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.
* Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.

Bu kadar insanı ölüme yaklaştıran ve bu kadar sevilen başka bir içimlik var mı? Yasak seven bir toplum olduğumuz için sigara içenlerin bu uyarıları okuduklarını  ve  tamamen etkilendiklerini ve sigarayı bu nedenle bırakabileceklerine inanıyor musunuz?

Öncelikle toplum olarak yasaklara uyma konusunda gösterdiğimiz duyarlılık sigara konusunda da aynı. Cep telefonu kullanımı yasağı, kırmızı ışıkta geçme yasağı, sigara içme yasağı gibi uyarıları ihlal etmeyi alışkanlık haline getirenler var.

Devlet tarafından belirli mekânlarda sigara içme yasaklarını delmek için akla hayale gelmedik numaralar çevriliyor.

Bütün kapalı mekanlarda ”Sigara İçmek Yasaktır” uyarısı ve bu uyarıda ceza miktarı ve şikayet telefonları yer alır. Gidin bakın pek çoğu eskidir, ceza miktarı veya ihbar telefonları güncellenmemiştir. Öte yandan kapalı mekan kavramını Türk usulü açılır kapanır plastik muşamba, katlanır cam pencere veya şeffaf örtülerle izole ediyoruz, içime devam.

Tarih boyunca yapılanlar göstermiştir ki sigarayla ilgili mücadelede başarı, ancak irade eğitimi ve geleceğimizin teminatı gençlerin bu zararlı alışkanlıktan korunmasıyla mümkün olacaktır.  Yine de 31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününün tiryakilere sigarayı bırakmaları için bir vesile olması dilerim.

ÇETİNCE: Dokunmayın sigaraya, en çok vergi onda…(%80)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR