Sığınmacılar Sakız'da gelecekleriyle ilgili kararı bekliyor

Sığınmacılar Sakız'da gelecekleriyle ilgili kararı bekliyor
Avrupa'ya ulaşma hedefiyle çıktıkları yolculuğu Yunanistan'ın Sakız Adası'nda tamamlayan çoğunluğu Suriyeli sığınmacılar, iki farklı noktada oluşturulan ve tel çitlerle çevrilen kamp merkezlerine yerleştiriliyor- Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaş

İZMİR (AA) - DENİZHAN GÜZEL - Ege Denizi'ni aşarak Yunanistan'ın Sakız Adası'na ulaşmayı başaran çoğunluğu Suriyeli sığınmacılar, Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşması kapmasında gelecekleriyle ilgili verilecek kararı, tutuldukları kamp alanında endişeyle bekliyor.

Sakız Adası, son dönemde azalan hareketliliğe rağmen bin 200'e yakın sığınmacıyı ağırlıyor.

Kıyıya ayak basan sığınmacılar, yerleşim merkezlerinde serbestçe dolaşabildikleri eski günlerden farklı olarak, Yunan güvenlik yetkililerince karşılanıp, iki farklı noktada oluşturulan kamp alanına naklediliyor.

Konteynerlerden oluşan, yüksek tel bariyerlerle çevrili kampa gelen sığınmacılar, dışarı çıkışlarına izin verilmeyerek, kontrol altında tutuluyor.

Sığınmacıların yaşamlarını kolaylaştırmaları adına Arapça duyuruların asıldığı kampa, bu kişilerle ilgilenen Yunan ve Türk yetkililer ile giyecek, yiyecek yardımı için gelen insani yardım kuruluşlarının temsilcileri dışında girişlere izin verilmiyor.

- Endişeli bekleyiş

Daha iyi yaşam koşullarına ulaşabilmek hayaliyle Ege Denizi'nde lastik botlarla çıktıkları tehlikeli umut yolculuğunu AB üyesi Yunanistan'ın adalarında tamamlayan sığınmacılar, gelecekleriyle ilgili kararı endişeli şekilde bekliyor.

Yerleşim merkezinin yanında daha düşük kapasiteli kamp alanında kalan bir sığınmacı, kucağındaki 2 aylık bebeğiyle tel çitlere yaklaşarak, umut yolculuklarının hangi şartlarda gerçekleştiğini anlattı.

Türkiye'den Avrupa'ya yolculuklarının amacının, akrabalarının yanına ulaşmak ve yaşam şartlarını iyileştirmek olduğunu dile getiren sığınmacı, geri gönderilmekten endişe duyduklarını, Avrupa'ya kabul edilmeyi beklediklerini söyledi.

Çeşme'den lastik botla Sakız Adası'na ulaştığını kaydeden bir başka sığınmacı ise yolculuklarını ölüm korkusuyla yaptıklarını belirtti.

Geri kabule ilişkin anlaşmanın huzursuzluklarını artırdığını, iade edileceklerin listesine kimsenin isim yazdırmak istemediğini bildiren sığınmacı, "Ülkemizden ayrılmamızın nedeni daha iyi yaşam şartlarına ulaşmak, çocuklarımıza iyi bir gelecek sağlamak. Birikimlerimizi bu yola harcadık, herkes zor şartlarda buraya ulaştı. Kimler gönderilecek, kimler kalacak belli değil. Geri gönderilmeye herkes tepkili." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.