Sığınmacıların Türkiye'ye iadesi

Sığınmacıların Türkiye'ye iadesi
Midilli Adası'ndan sığınmacıların Türkiye'ye iade süreci başlarken, gönüllülerin yardımıyla ayakta kalan adadaki derme çatma kampta kalanların bekleyişleri devam ediyor- Pakistan uyruklu Mahbub: - "Biz yemek istemiyoruz, yardım istemiyoruz. Sadece sığınma

MİDİLLİ (AA) - FURKAN NACİ TOP - Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan sığınmacıların Türkiye'ye iade süreci başlarken gönüllülerin yardımıyla ayakta kalan adadaki derme çatma kampta kalanların soru işaretleri içindeki bekleyişleri devam ediyor.

Türkiye üzerinden gelen sığınmacıların büyük bir kısmı adadaki Moria kampında tutulurken çoğunluğu Pakistan uyruklu bir grup ise çeşitli sebeplerle Moria kayıt-kabul merkezi dışında bir kampta kalıyor.

AA muhabirine konuşan sığınmacıların en büyük korkusu, Avrupa'da daha iyi bir yaşam umuduyla binlerce avro harcadıkları bu yolculuğun sonunda güvenli olmadığını belirttikleri ülkelerine geri gönderilmek.

Liman yakınlarındaki bir sahilde kurulan, çoğu Afganistan, İran, Cezayir ve Fas uyruklu 300 kişinin kaldığı kampta gönüllüler günde iki kez yemek dağıtıyor. Bu kampın yakında kapanması ve kampta kalanların Moria'ya taşınması planlanıyor.

Pakistan'ın Lahor kentinden iki ay önce yola çıktığını ifade eden 26 yaşındaki Faysal Mahbub, yaklaşık 3 hafta önce Türkiye'den adaya geldiğini belirtti.

Mahbub, zorlu ve tehlikeli bir yolculuğu geride bıraktığını anlatarak adaya ulaşmak için kimi zaman 24 saat boyunca yürümek zorunda kaldığı yolculuğu boyunca 3 bin avro harcadığını ve tüm parasının bittiğini söyledi.

Her an bombalı saldırı paniği yaşadığı ülkesinde gelecek kurmanın neredeyse imkansız olduğuna işaret eden Mahbub, "Biz yemek istemiyoruz, yardım istemiyoruz. Sadece sığınmak istiyoruz. Burada çaresiz kaldık. Türkiye'yi çok seviyorum. Orada da kalmak isterim. Sadece bizi Pakistan'a geri göndermesinler. Tek isteğim bu." diye konuştu.

Moria kampına taşınmak istemediklerini belirten Mahbub, orada şartların aşırı kalabalık ve yemek azlığından dolayı çok daha zor olduğunu söyledi.

Kampın bir diğer sakini 21 yaşındaki Osama, bilgisayar mühendisliği okuduğu üniversitesine Taliban'ın saldırması üzerine Pakistan'ı terk ettiğini anlattı.

Yaklaşık 5 bin avro harcadığı yolculuğunda bir arkadaşının soyguncular tarafından İran'da öldürüldüğünü belirten Osama, 28 Şubat'ta adaya vardığını ancak o tarihten bu yana adadan ayrılamadığını ifade etti.

Osama, sığınma hakkı elde ederse Yunanistan'da kalmak istediğini dile getirerek "Ülkeme geri dönemem. Orada artık okumam imkansız. Yunanistan'da kalıp eğitimime devam etmek istiyorum. Adadan çıkamıyorum. Çıkmaya çalışırsam tutuklanabilirim. Moria'ya sığınma başvurusu için gittiğimde 'Çok kalabalık' diye beni geri gönderdiler. Ne yapacağımı bilemiyorum" dedi.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.

Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.