Şii lider Sadr'dan "reform" uyarısı

Şii lider Sadr'dan "reform" uyarısı
Şii lider Sadr: "İbadi'yi yarın rasyonel ve halkı ikna edecek reform ilan etmeye çağırıyoruz. İbadi, sözünü ettiğimiz özellikteki reformu ilan etmezse başka bir tutum sergileyeceğiz ve onu da yarın ilan edeceğiz"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi'nin yarın halkı ikna edecek rasyonel reform yapmaması ve meclisin de teknokratlardan oluşan kabineyi kabul etmemesi halinde başka bir tutum sergileyeceklerini açıkladı.

Sadr'ın başkent Bağdat'taki temsilcilerinden Şeyh Asad en-Nasiri, korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde düzenlenen sivil itaatsizlik eyleminde okuduğu cuma hutbesinde Sadr'ın açıklamalarına yer verdi.

Açıklamada Sadr'ın, "İbadi'yi yarın rasyonel ve halkı ikna edecek reform ilan etmeye çağırıyoruz. İbadi, sözünü ettiğimiz özellikteki reformu ilan etmezse başka bir tutum sergileyeceğiz ve onu da yarın ilan edeceğiz. Başkalarının da uykudan uyanarak şerefli tutum sergilemesini temenni ediyoruz. İbadi'nin beklenen reformuna (kabine revizyonu) karşı ret oyu kullanan milletvekilleri olursa onlara karşı da gösteri düzenleyeceğiz." şeklindeki ifadeleri yer aldı.

Nasiri, ayrıca ikna edici ve halkın rızasını elde edecek reformları yapması halinde İbadi'yi destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

İbadi'nin siyasi parti eğiliminden uzak bağımsız adaylardan oluşacak teknokratlar kabinesini, oylanmak üzere yarın meclise göndermesi bekleniyor.

- "Sistani, müdahale edecek"

Öte yandan Şii dini mercilerden Muhammed Taki el-Muderrisi de Kerbela'da yaptığı konuşmasında, "Irak'ta siyasi makam ve mevki sahibi olan siyasetçilerin dönemin adamı olması gerekiyor yoksa sonları zor ve derin olacak. Hükmünüzü sürdürdüğünüz devlet sizin değil halkın mülküdür. Dini merci Ali es-Sistani sizi izliyor ve DAEŞ'in Irak topraklarını işgale başladığı dönemde olduğu gibi (cihat çağrısı) uygun zamanda müdahale edecek." diye konuştu.

Sadr yanlıları, hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde cuma namazı kılarak, sivil itaatsizlik eylemlerine 8. gününde devam etti. Eylemciler, namaz sonrası "Amerika'ya hayır", İsrail'e hayır", "Sömürgeciliğe hayır" ve "Reforma evet" sloganları attı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.