Şii Ulusal Koalisyonu Lideri Hekim Yeni Parti Kurdu

Şii Ulusal Koalisyonu Lideri Hekim Yeni Parti Kurdu
Irak'ta başında olduğu Yüksek İslami Konseyi'nden ayrılan Hekim, Ulusal Hikmet Akımı'nı kurdu

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Şii Ulusal Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim, başında olduğu Yüksek İslami Konseyi'ni (parti) bırakıp, Ulusal Hikmet Akımı'nı kurduğunu ilan etti.

Hekim, Bağdat'ta yaptığı açıklamada, "Irak, yeni bir siyasi akımın doğmasını bekliyor ve çetrefilli sorunları çözen, olumsuzlukları gideren ve geleceğe bakabilen, dinamik, yeni siyasi akıma ihtiyaç duyuyor." dedi.

"Irak ve halkı adına Ulusal Hikmet Akımı'nı ilan ediyoruz." diyen Hekim, yeni siyasi partisinin itidal ve ekonomik kalkınmayı benimseyeceğini söyledi.

-Seçimlere yeni partiyle girilecek

"Şerefli ve hür Iraklılarla birlikte olacak ve Irak'ı korumaya çalışacağız." ifadelerini kullanan Hekim, "Gerçek vatandaşlığa inanç olunca çözülmeyen sorun kalmaz. Ulusal Hikmet Akımı seçimlere katılacak ve tüm renkleri içine alacak. Mezhepçilikten uzak yeni Irak için birlikte olacağız." diye konuştu.

Hekim, yeni partisinin Irak'ın kalkınması için serbest piyasa ekonomisi ve ülke servetinin eşit dağılımına önem vereceğini kaydederek, dış yatırım politikası da benimseyeceklerini kaydetti.

Eski partisi Yüksek İslami Konseyi mensuplarına da seslenen Hekim, "Büyük evimizde hep birlikte çalışacağız." dedi.

Hekim, konuşması sırasında DEAŞ'a karşı desteğini gerekçe göstererek İran'ın dini lideri Ali Hamaney ve İran halkına teşekkür etti. Hekim, Iraklı Şiilerin dini mercii Ali Sistani'ye de teşekkür etti. Hekim'in İran'a yakınlığıyla bilinen eski partisini bırakıp, yeni partiyle Sistani'ye yakınlaşmak istediği ifade ediliyor.

-Eski partisinden "kararı yeniden gözden geçir" çağrısı

Yüksek İslami Konseyi liderlerinden Irak Meclis Başkan Yardımcısı Humam Hammudi ise, Hekim'e yeni parti kararını gözden geçirmesi ve liderliğini yürütmüş olduğu konseye geri dönmesi çağrısı yaptı.

Hekim'in, babası Abdulaziz Hekim'in ölümünün ardından liderliğini yürüttüğü partiden ayrılması üzerine Yüksek İslami Konseyi'nin başına kimin geçeceği tartışması başladı.

Iraklı Şii lider Hekim, aynı zamanda meclisin en büyük grubu olan Ulusal Koalisyonun liderliğini yapıyor.







Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.