Siirt'te 34 kadın KOSGEB desteğiyle iş sahibi oldu

Siirt'te 34 kadın KOSGEB desteğiyle iş sahibi oldu
Siirt TSO ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen girişimcilik kursuna katılarak sertifika alan 34 kadın, devletin verdiği 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteğiyle kendi iş yerlerini açtı - Kendi iş yerini açan kursiyerlerden Yüztaş:- "Bu teşvi

SİİRT (AA) - Siirt'te, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğiyle düzenlenen kursa katılarak girişimcilik sertifikası alan 34 kadın, hibe ve faizsiz kredi desteğiyle kendi işinin patronu oldu.

KOSGEB ve Siirt TSO tarafından açılan girişimcilik kursuna katılan çoğu ev hanımı 34 kadın, eğitimi başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Devletin sunduğu 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği imkanından yararlanan kadınlar, kurdukları iş yerlerinde aile bütçesine katkı sunmaya başladı. Başarılarıyla örnek olan kadınlar, başka kadınlara da istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

- "Artık istihdam sağlıyorum"

KOSGEB desteğiyle şekerleme ve tuhafiye dükkanı açan kadınlardan Başak Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi olarak başladığı işin kendisi için geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Evde hazırladığı ürünleri önceleri çevresindeki insanlara hediye ettiğini ifade eden Erdoğan, KOSGEB'in genç girişimcilere destek verdiğini öğrenmesinin ardından bu destekten faydalanmak istediğini belirtti.

Erdoğan, KOSGEB'e başvuru yaptığını anlatarak "Bir programa tabi tutulduk. Bu programda hazırlayacağımız proje öğretildi. O projeyi hazırladık, projemiz kabul edildikten sonra hemen iş yerimizi açtık. KOSGEB'in makine ve ekipman desteklerinden de yararlanarak güzel bir iş yeri açtık. Artık istihdam sağlıyorum" dedi.

Kadınların iş yaşamında aktif olması ve ayaklarının üzerinde durması gerektiğine inandığını dile getiren Erdoğan, ekonomik özgürlüğün önemine işaret etti.

Erdoğan, iş yerinin yanı sıra internet üzerinden de satış yaptığını aktardı.

- "Bu teşviğin sayesinde iş yerimi kurabildim"

Açtığı iş yerinde Siirt'e özgü yemekler hazırlayıp satan Sabahat Yüztaş, daha önce ev hanımı olduğunu, zamanının tamamını evde geçirdiğini ancak hep çalışmak istediğini belirtti.

KOSGEB desteğiyle kendi işini kurduğunu anlatan Yüztaş, şöyle devam etti:

"KOSGEB'in girişimcilik kurslarından haberim oldu. Aldığım eğitimin ardından verilen kredi desteğiyle burada iş yerimi açtım. Teşvik sayesinde açtığım iş yerinde içli köfte, gözleme, mantı, mumbar gibi yemekler yapıp, satıyorum. Bazı aile fertlerinin yanı sıra iki kişiye de istihdam sağladım. KOSGEB'in bir insanın elinden tutup çalışmak için cesaretlendirmesi çok iyi. Bu teşviğin sayesinde iş yerimi kurabildim."

- 34 kadın iş yeri açtı

KOSGEB İl Müdürü Ömer Erkılıç, girişimcilik desteğiyle Siirt merkez ve ilçelerinde 34 kadın girişimciye hibe desteği sunulduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gençlere 50 bin lira hibe ve 100 bin lira faizsiz kredi desteği verileceği sözü ile Siirt'te bu imkandan faydalanmak isteyenlerde artış olduğuna dikkati çeken Erkılıç, bu kapsamda öncelikle girişimci adaylarına uygulamalı girişimcilik eğitimi verildiğini anlattı.

Erkılıç, eğitim sonunda işletmelerini açan girişimcilere KOSGEB'ten 50 bin lira hibe, 100 bin lira geri ödemeli faizsiz kredi verdiklerini ifade ederek faizsiz kredi için ilk 30 ayda KOSGEB'e ödeme yapılmadığını, daha sonraki 24 ayda 3 aylık dönemlerle faizsiz şekilde ödemelerin başlayacağını bildirdi.

Bu destekten yararlanmak için en çok kadınların talepte bulunduğuna işaret eden Erkılıç, işini kurmak isteyen kadın girişimcileri KOSGEB'e beklediklerini kaydetti.

Siirt TSO Başkan Vekili Nedim Kuzu, işsiz gençlere iş imkanı sağlamak amacıyla 70 saat girişimcilik eğitimi verdiklerini söyledi.

Kursta girişimcilere işletme, iş hayatında karşılaşılan sorunları çözümü gibi konularda bilgi verildiğini belirten Kuzu, bu kursa katılmayanlara destek verilmediğini vurguladı.

Kuzu, eğitim alıp, yeni işletme kuranların hibe ve faizsiz kredi desteğinden faydalanabildiğine işaret ederek "KOSGEB'ten destek alan 34 kadın il ve ilçelerde işyeri açtı. Kadınlar, ev yemekleri, çocuk giyim, tuhafiye, hediyelik eşya gibi alanlarda açtıkları iş yerlerinde kazanç sağlıyorlar" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.