Siirt'te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu ve Türkiye” paneli

Siirt'te “Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu ve Türkiye” paneli
ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Sancak:- "Amerikan Anayasasının temeli Osmanlıdan alınmadır. 70 kavmi bir sayan ve hoşgörü anlayışının temeli Osmanlıdır"- Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir:- "Bugün Türk müteahhitlerin sadece Kuzey Irak’tan alac

SİİRT (AA) - ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, ABD Anayasasının temelinin Osmanlı'dan alınma olduğunu söyledi.

Siirt Üniversitesi tarafından Kezer yerleşkesinde bulunan Mimarlık Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "Ekonomi Perspektifinde Ortadoğu ve Türkiye” paneline katılan ES Medya Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, tarihin gelmiş geçmiş en büyük uygarlığının Osmanlı olduğunu, çünkü büyük uygarlıkların lojistik güçleriyle ölçüldüğünü söyledi.

Osmanlı'nın 16. yüzyılda 3 farklı coğrafyaya 150'şer bin kişilik ordu yolladığını ifade eden Sancak, şunları söyledi:

"150 bin kişilik ordu Avrupa'nın üzerine yürüyordu, 150 bin kişilik ordu Ortadoğu’ya gidiyordu, 150 bin kişilik ordu Kafkasya'ya gidiyordu ve hiç aksamadan o büyük zaferleri kazanıyordu. Benzetmek gibi olmasın ama çağımızın en büyük imparatorlarından Amerika İmparatorluğunun ordusu farklı iki yöne, iki ayrı ordu gönderemiyor. Amerikan Anayasasının temeli Osmanlı'dan alınmadır. 70 kavmi bir sayan ve hoşgörü anlayışının temeli Osmanlıdır. Yani böyle bir uygarlıktık. Niye bu hale geldik, bunu saatlerce tartışabiliriz, bir sürü nedenleri vardır. Bilgiyi terk etmemiz, Kuran'dan uzaklaşmamız ve batı yağmacıları bu birleşik güce saldırdılar, bu birleşmeye saldırdılar. Arap’ı Kürt’e, Türk’ü Kürt’e, Kürt’ü Ermeni’ye düşman ederek birbirimize kırdırttılar."

Sancak, her gün insan hakları raporu yayınlayan ABD'nin son yüzyıldaki bütün insan haklarına aykırı eylemlerin bizzat uygulayıcısı olduğunu kaydetti.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise koalisyon dönemlerinde Türkiye'nin yerinde durduğunu anlattı. 2003’ten itibaren Türkiye'nin tekrar şaha kalktığını ve koştuğunu dile getiren Özdemir, "Hepimizin gözü açıldı, Türkiye bizlere yetmiyor, her yere gitmeye çalışıyoruz." dedi.

- "Suriye bizim için çok önemliydi"

Bu çıkışın, turizmdeki bu hamlenin, yatırımdaki bu artan sermayenin, iş adamlarının bu bölgeye bakması, yabancı sermayenin bölgeye bakışında maalesef son yıllarda yaşanan buradaki terör ve komşu ülkelerle yaşanılan bazı sıkıntılardan dolayı bu bölge insanları, bu bölgede yatırım yapan kendileri dahil, sıkıntı görmeye başladıklarını aktaran Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu bölgede 6 tane çimento fabrikamız var, 2 tane çimento fabrikamızdan Suriye'ye ihraç yapıyorduk. Yılda 850 bin ton ihracat yapıyorduk. Diyarbakır Ergani ve Siirt Kurtalan'dan Irak'a yılda 400 bin ton civarında ihraç yapıyorduk. İkisini topladığımız zaman bir milyon 250 bin ton ihracat yapıyorduk. Bugün bu yok, biz ancak bugün bu çimento fabrikalarımızla iç piyasaya mal satmakla geçinebiliyoruz, hayatiyetimizi sürdürebiliyoruz. Bu bölgenin en önemli ticaret kaynağı sınır ticaretiydi. Suriye bizim için çok önemliydi. Suriye'deki yaptığımız Türkiye'de Mersin'den başlamak üzere Siirt'e kadar 11 ilimizi etkiledi. Bugün Türk müteahhitlerin sadece Kuzey Irak'tan alacakları 1 milyar 500 milyon dolara yaklaştı. Şimdi ülkemizin büyükleri başta olmak üzere Cumhurbaşkanımız bu mağduriyetin giderilmesi için çeşitli görüşme ve çalışmalar içerisinde."

Panelde, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ahmet Kesik ve Siirt Üniversitesinden Prof. Dr. Yüksel Birinci de konuşma yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.